Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види і причини деформації, руйнування аеродромних покриттів



Основними факторами, що діють на покриття в період експлуатації, є: експлуатаційні та природно-кліматичні. У процесі експлуатації під впливом навантажень від повітряних суден на штучні покриття передаються:

- Зусилля, що викликають вертикальні і горизонтальні напруги в конструктивних шарах покриття;

- Силове і температурний вплив газового струменя реактивних двигунів літаків і теплових машин у разі боротьби з ожеледицею.

Крім впливів літакових навантажень і газових струменів, аеродромні покриття в процесі експлуатації постійно піддаються агресивному впливу цілого ряду природних факторів залежно від гідрологічних і гідрогеологічних умов місцевості, клімату, геології, рельєфу, рослинного покриву. Облік впливу природних факторів є неодмінною умовою проектування всіх типів аеродромних покриттів. Природні чинники вельми різноманітні. Вони діють на покриття окремо і в різних поєднаннях залежно від кліматичних, гідрогеологічних та інших умов. Особливо великий вплив температури повітря; вплив сезонних, добових перепадів температури повітря; кількість і розподілу за сезонами року опадів, промерзання ґрунтів, режиму снігового покриву, сили, напрямки і тривалості переважаючих вітрів. Найбільший вплив на строки служби аеродромних покриттів впливають температура і вологість навколишнього повітря, оскільки від їх ходу та періодичності залежать водно-тепловий режим штучних підстав і підстилаючих ґрунтів, температурні напруження і деформації штучних покриттів. Крім того, на експлуатаційний стан аеродромних покриттів, в загальному випадку впливають правильність прийнятих технічних рішень при проектуванні (оптимальне конструювання та точність розрахунків покриттів, повний облік умов місцевості, облік зростання інтенсивності руху повітряних суден у перспективі); якість будівництва (достатнє ущільнення підстав, якість вихідних матеріалів, якість виробництва робіт) та експлуатаційного догляду.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 216 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...