Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

В електроустановках



До 1000 В включно Понад 1000 В
  Діелектричні рукавички
Діелектричне взуття Діелектричне взуття
Діелектричні килими Діелектричні килими
Ізолювальні підставки Ізолювальні підставки
Ізолювальні накладки Ізолювальні накладки
Ізолювальні ковпаки Ізолювальні ковпаки
Сигналізатори напруги Сигналізатори напруги
Захисні огородження (щити, ширми) Захисні огородження (щити, ширми)
Переносні заземлення Переносні заземлення
Плакати і знаки безпеки Плакати і знаки безпеки
  Штанги для перенесення і вирівнювання потенціалу
Інші засоби захисту Інші засоби захисту

Ізолююча штанга – стрижень, що виготовлений з ізоляційного матеріалу, яким працюючий може доторкатися частин електроустаткування, що знаходяться під напругою, без небезпеки ураження струмом. Штанга є основним ізолюючим електрозахисним засобом, оскільки вона може необмежений час витримувати робочу напругу. Штанги застосовують в електроустановках різної напруги та залежно від призначення бувають: оперативні, вимірювальні, ремонтні, універсальні.

На рис. 3.1: а) - оперативна;

б) -ремонтна; в) – універсальна;

1 – робоча частина; 2 – ізолююча

частина; 3 – рукоятка; 4 – обмежувач захвату; 5 – металевий палець для керування однополюсними роз’єднувачами; 6 – різьбовий отвір для закріплення покажчика напруги; 7 – губки для утримання розрядника;

8 – губки для утримання патрону трубчастого запобіжника, ізолюючих накладок і ін.; 9 – пробка,

що закриває отвір трубки. Рис. 3.1. - Деякі конструкції ізолюючих

штанг

Робоча частина обумовлює призначення штанги. Ізолююча частина обумовлює ізоляцію працюючого від струмоведучих частин і виготовляється з ізоляційних матеріалів, що мають високу електричну й механічну міцність, а також стійкість до атмосферних впливів. Таким вимогам відповідають трубки діаметром 30-40 мм з бакеліту, склопластику та ін.

Штанги застосовують у закритих електроустановках. На відкритому повітрі їх застосування допустимо лише в суху погоду. При роботі з штангою необхідно застосовувати діелектричні рукавички. Без рукавичок допустимо працювати лише в установках до 1000 В. При роботі забороняється торкатися штанги вище обмежувального кільця.

Призначення ізолюючих кліщів – виконання операцій під напругою з запобіжниками, встановлення й зняття ізолюючих накладок перегородок і т.п. Ізолюючі кліщі застосовують в електроустановках до 35 кВ включно.

 
 


Рис. 3.2 – Деякі конструкції ізолюючих кліщів для електроустановок до 35 кВ

а) – щипцеві з просоченої деревини; б) – штангові (металева робоча частина закріплена на ізолювальній штанзі); А – робоча частина; Б – ізолююча частина;

В – рукоятка.

Розміри робочої частини кліщів не нормують, однак у металевій робочій частині розміри повинні бути якомога менші, щоб виключити випадкове замикання струмоведучих частин між собою або на деталі, що заземлені. Довжина ізолюючої частини кліщів повинна бути не менше 45 см при напрузі

6-10 кВ і не менше 75 см при напрузі вище 10 до 35 кВ, а довжина рукояток – не менше 15 і 20 см відповідно. Розміри кліщів для електроустановок Рис. 3.3. – Встановлення (зняття)

до 1000 В включно не нормують. запобіжника під напругою

вище 1 кВ

Ізолюючі кліщі можна застосовувати в закритих електроустановках, а в суху погоду – і в відкритих. При застосуванні кліщів в електроустановках вище 1000 В робітник повинен мати на руках діелектричні рукавиці, а при зніманні та встановленні запобіжників під напругою він повинен застосовувати, крім цього, захисні окуляри (рис. 3.3).

Електровимірювальні кліщі – прилад, що призначений для вимірювання електричних величин – струму, напруги, потужності та ін. – без розриву кола струму й порушення його роботи. Відповідно до величин, що вимірюють, існують кліщові амперметри, ампервольтметри, ватметри й фазометри. Найбільше розповсюдження отримали кліщові амперметри змінного струму, що мають назву струмовимірювальними кліщами.

Електровимірювальні кліщі застосовують в установках до 10 кВ включно.

Найпростіші струмовимірювальні кліщі змінного струму засновані на принципі одновиткового трансформатора струму, первинною обмоткою якого є шина або дріт зі струмом, що вимірюють, а вторинна багатовиткова обмотка, до якої підключено амперметр, намотана на рознімний магнітопровід (рис. 3.4). Для захвату шини магнітопровід розкривають як звичайні кліщі при стисканні ізолюючих рукояток кліщів. На рис. 3.4: 1) – провідник зі струмом, величину якого вимірюють; 2) – амперметр; 3) – вторинна обмотка; 4) – ізолююча частина; 5) – рукоятка; 6) – рознімний магнітопровід.

Рис. 3.4 – Схема струмовимірювальних

       
   
 

кліщів змінного струму

Рис. 3.5. – Струмовимірювальні кліщі: а) – дворучні; б) - одноручні

Електровимірювальні кліщі для установок 2 – 10 кВ мають довжину ізолюючої частини не менше 38 см, а рукояток – 13 см. Розміри кліщів до 1000 В не нормують. Електровимірювальні кліщі застосовують в закритих електроустановках, а також у відкритих за умови сухої погоди. Робітник, що проводить вимірювання в електроустановках вище 1000 В, повинен застосовувати діелектричні рукавиці. Він зобов’язаний слідкувати за тим, щоб магнітопроводом кліщів не замкнути струмоведучі частини між собою або частини електроустаткування, що заземлені. Крім того, працівнику, що проводить вимірі, забороняється нахилятись до прибору для зняття показань, тому при проведенні вимірювань в електроустановці напругою вище 1000 В повинен бути присутній другий працівник.

Покажчик напруги – переносний прибор, що призначений для перевірки наявності або відсутності напруги на струмоведучих частинах. Усі покажчики мають світловий сигнал, загоряння якого свідчить про наявність напруги на частині або між частинами електроустановки, що перевіряють. Покажчики поділяються для електроустановок до 1000 В і вище.

Покажчики, що призначені для електроустановок до 1000 В, бувають двополюсні й однополюсні.

На рис. 3.6: а) – загальний вигляд покажчика; б) – схема з’єднання; 1 – основна рукоятка; 2 – допоміжна рукоятка; 3 – з’єднуючий дріт; 4 – контакт-наконечник; 5 – отвір у корпусі рукоятки для спостереження за світінням неонової Рис. 3.6 – Двополюсний покажчик

лампи; 6 – неонова лампа; 7 – шунтуючий напруги для електроустановок резистор; 8 – додатковий резистор змінного струму типу УННУ-1 110-700 В

При застосуванні покажчиків напруги до 1000 В можна не застосовувати додаткові електрозахисні засоби. Забороняється застосовувати замість покажчика напруги такзвану контрольну лампу – лампу розжарювання, що вкручена в патрон, з двома короткими дротами. Ця заборона викликана тим, що при випадковому вмиканні лампи на напругу більшу, ніж вона розрахована, або при ударі об твердий предмет можливий вибух її колби й поранення оператора.

Перед кожним застосуванням в електроустановках покажчиків напруги, їх справність необхідно перевіряти на струмоведучих частинах, які нарочито перебувають під напругою, користуючись при цьому діелектричними рукавичками. При перевірці справності однополюсних покажчиків напруги забороняється застосовувати діелектричні рукавички, що обумовлено конструкцією і принципом роботи цих покажчиків.

Покажчики, що призначені для електроустановок вище 1000 В, мають назву покажчиків високої напруги і застосовуються лише з діелектричними рукавичками.

Інструмент слюсарно-монтажний з ізолюючими рукоятками призначений для виконання робіт на струмоведучих частинах електроустановок, що знаходяться під напругою до 1000 В. Ізолюючі рукоятки інструмента повинні мати довжину не менш ніж 10 см і мати упори – стовщення ізоляції, що перешкоджають зісковзуванню й доторканню руки працюючого до неізольованих металевих частин інструмента; у викруток ізолюють не лише рукоятку, але й металевий стрижень по всій його довжині до робочого вістря.

При роботах інструментом з ізолюючими рукоятками на струмоведучих чистинах електроустаткування, що знаходиться під напругою, працюючий повинен мати на ногах діелектричні боти або стояти на ізолюючій підставці чи діелектричному килимі; він повинен бути одягнений у одяз зі Рис. 3.7. – Інструмент

спущеними рукавами. Діелектричні рукавиці при слюсарно- монтажний

цьому не потрібні. Сусідні струмоведучі частини, з ізолюючими рукоятками

що знаходяться під напругою, до яких можливий випадковий дотик, повинні бути обгороджені ізолюючими накладками, електрокартоном і ін. Робота повинна проводитися у присутності другої особи.

Діелектричні рукавиці застосовують в електроустановках до 1000 В як основний ізолюючий електрозахисний засіб при роботах під напругою, а в електроустановках вище 1000 В – як додатковий електрозахисний засіб при роботах за допомогою основних ізолюючих електрозахисних засобів (штанг, покажчики високої напруги, ізолюючі й електровимірювальні кліщі та ін.). Крім цього, діелектричні рукавиці використовують без застосування інших електрозахисних засобів при операціях з ручними приводами роз’єднувачів, вимикачів і іншої апаратури напругою вище 1000 В.

Діелектричні рукавиці необхідно одягати на повну їх глибину, при цьому розтруб натягують на рукава одежі. Забороняється загортати краї рукавиць або спускати поверх них рукава одягу.

Кожен раз перед застосуванням діелектричні рукавиці необхідно перевіряти на герметичність шляхом заповнення їх повітрям для виявлення отворів і надривів, котрі можуть стати причиною ураження людини електричним струмом.

Діелектричні калоші, боти і чоботи як додатковий електрозахисний засіб застосовують у закритих, а в суху погоду й у відкритих електроустановках при операціях, що виконують за допомогою основних електрозахисних засобів. При цьому боти застосовують в електроустановках різної напруги, а калоші й чоботи – тільки в електроустановках до 1000 В включно.

Крім цього, діелектричне взуття застосовують як засіб захисту від напруги кроку в електроустановках різної напруги і типу.

Діелектричні килими застосовують при обслуговуванні електрообладнання в приміщеннях з підвищеною небезпекою й особливо небезпечних по умовах ураження електричним струмом. При цьому приміщення не повинні бути вогкими та курними. Діелектричні килими мають розмір не менш ніж 50 х 50 см і розміщуються на підлозі перед устаткуванням у місцях, де можливий дотик до струмоведучих частин, що знаходяться під напругою до 1000 В.

Ізолюючі підставки – дерев’яний настил у вигляді решітки розміром 50 х 50 см без металевих деталей, укріплений на конусних фарфорових ізоляторах; застосовують у приміщеннях з підвищеною небезпекою й особливо небезпечних умовах ураження електричним струмом. Застосовують замість діелектричних килимів у вогких і курних приміщеннях.

Призначення тимчасових переносних огорож – захист персоналу, що працює в електроустановках, від випадкового доторкання й наближення на небезпечну відстань до струмоведучих частин, що знаходяться під напругою; обгородження проходів у приміщення, коду вхід заборонений; попередження вмикання електроапаратів. До тимчасових переносних огорож відносяться спеціальні щити, огорожі-клітки, ізолюючі накладки, ізолюючи ковпаки та ін.

Рис. 3.8 – Тимчасова переносна огорожа – суцільний дерев’яний щит

Рис. 3.9 – Ізолюючі накладки: а) – накладка з міцного ізоляційного матеріалу

(текстоліту), що закриває ножі відключеного роз’єднувача; б) – накладка

гумова, що закриває ножі відключеного рубильника

Випробування електрозахисних засобів. У встановлені нормативами терміни електрозахисні засоби треба оглядати з перевіркою їх наявності згідно з вимогами до комплектування, очищати від пилу, забруднень тощо, періодично проходити спеціальні випробування на відповідність їх діелектричних, механічних і ін. показників чинним вимогам.

Крім того, електрозахисні засоби треба оглядати перед кожним їх застосуванням. При таких оглядах увагу звертають на справність засобів захисту, відсутність тріщин, подряпин і деформації ізолювальних елементів, терміни чергової перевірки. У разі виявлення перерахованих вище дефектів чи простроченого терміну чергового випробування, користування електрозахисними засобами забороняють. При оглядах діелектричних рукавичок і діелектричного взуття увагу слід звертати на наявність вологи, забруднень, поривів, інших механічних пошкоджень.

Вимоги до термінів випробування електрозахисних засобів, методики і параметрів цих випробувань регламентовано [1] залежно від типу.

У табл. 3.3 наведено дані щодо виду експлуатаційних випробувань, їх термінів і величини напруги для деяких типів електрозахисних засобів відповідно до [1].

Таблиця 3.3- Види, терміни й параметри експлуатаційних випробувань

ізолювальних електрозахисних засобів*

Тип електрозахисних засобів Вид випробувань Періодичність випробувань, міс Параметри навантаження, кВ
Рукавички діелектричні електричні   За технічними умовами
Взуття діелектричне електричні 12/36** 3,5/15**
Діелектричні килимки огляд   -
Ізолювальні підставки електричні   36 кВ протягом 60 секунд
Ізолювальний інструмент з одношаровою ізоляцією електричні   2 кВ протягом 60 секунд
Штанги вимірювальні діелектричні   3-кратна лінійна, але не менше 40 кВ в установках напругою 1-35 кВ; 3-кратна фазна в установках напругою 110 кВ і більше протягом 300 секунд
Електровимірювальні та ізолювальні кліщі діелектричні   2/3-кратна лінійна, але ≥ 40 кВ в установках напругою 6-10 кВ; 3-кратна лінійна в установках напругою 35 кВ протягом 300 секунд
Діелектричні штанги переносних заземлень діелектричні   50 кВ при напрузі мережі 110-220 кВ; 100 кВ при напрузі мережі 330-500 кВ; 150 кВ - при 750 кВ протягом 300 секунд

*В чисельнику величина випробувальної напруги при напрузі мережі до 1 кВ, в знаменнику – 1 кВ.

**В чисельнику – для діелектричних калош, в знаменнику – для бот.

Електричні випробування електрозахисних засобів проводять спеціально підготовлені працівники. Кожний засіб захисту перед випробуванням необхідно оглянути з метою перевірки розмірів, справності, комплектності, стану ізоляційної поверхні, наявності номера. Випробування проводять напругою змінного струму частотою 50 Гц при температурі повітря 25 ± 10 С° і регламентованій [1] швидкості підвищення напруги. Результати випробувань оцінюють за величиною струму, що протікає через засоби захисту.

При позитивних результатах випробувань на засобах захисту проставляють штамп, що відповідає інвентарному номеру засобу захисту, дату наступного випробування й граничну напругу застосування. Штамп на засобах захисту, застосування яких не залежить від напруги електроустановки (діелектричні рукавички, ізолювальний інструмент тощо) не містить величини напруги застосування. Результати випробувань засобів захисту оформлюють протоколом встановленої форми.

Випробування штанг, ізолюючих та електро-

вимірювальних кліщів полягає в випробуванні їх

ізолюючої частини на перекриття по поверхні. З

цією метою один дріт від випробувального

трансформатора приєднують до робочої частини

електрозахисного засобу, а другий – до ізолюючої

частини на межі рукоятки вище упорного кільця, Рис. 3.10 – Принципова

де для цього зі смуги фольги намотують схема випробування

тимчасовий електрод (рис. 3.10). ізолюючої штанги

На рис. 3.10: 1 – штанга, що проходить підвищеною напругою

випробування; 2 – тимчасовий електрод (фольга); 3 – трансформатор; 4 – регулятор напруги. Штанга й кліщі вважаються такими, що витримали випробування, якщо протягом усього періоду знаходження їх під випробувальною напругою на їх поверхні не виникали електричні розряди і не було помічено коливань у показаннях приладів (вольтметра, амперметра). Крім цього, при доторканні до ізолюючої частини рукою одразу після зняття випробувальної напруги не повинно відчуватися локальних нагрівів.

Випробування діелектричних рукавиць, бот, калош і ковпаків є випробуванням на пробій. Його виконують за допомогою спеціальної установки, в якій головним елементом окрім випробувального трансформатора є ванна – посудина з водою. Електрозахисні засоби, що проходять випробування, розміщують у ванні. При цьому рівень води як ззовні так і всередині повинен бути на 50 мм нижче краю рукавиці й ковпака, а також одвороту бот і на 10 мм нижче краю борту калош, що встановлюються горизонтально. Частини електрозахисних засобів, що виступають над водою, повинні бути сухими. Один електрод опускають всередину засобу, що проходить випробування, а інший – у воду (рис. 3.11, а). Електрозахисний виріб вважається таким, що пройшов випробування, якщо не сталося його пробою і показання міліамперметру не перевищили встановлених норм.

Рис. 3.11 – Принципові схеми випробування діелектричних бот, калош, рукавичок (а) і слюсарно-монтажного інструменту з ізолюючими рукоятками (б): 1 – захисний засіб, що проходить випробування; 2 – ванна з водою; 3 – трансформатор; 4 – регулятор напруги

Випробування слюсарно-монтажного інструменту з ізолюючими рукоятками є випробуванням ізоляції рукояток на пробій і проводиться аналогічно випробуванню рукавичок шляхом занурення у воду більшої частини ізолюючих рукояток (рис. 3.11, б).





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 1296 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...