Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація страхування за формами проведення



Обов'язкове страхування Добровільне страхування
Особисте страхування від нещасних випадків на транспорті Страхування життя
Страхування цівільної відповідальності власників транспортних засобів Страхування від нещасних випадків
Страхування спортсменів вищих категорій Медичне страхування
Страхування засобів водного транспорту Страхування наземного транспорту
Страхування об'єктів космічної діяльності Страхування вантажів та багажу
Інші види згідно зі ст. 7 Закону України "Про страхування" Інші види згідно зі ст. 6 Закону України "Про страхування"

Брутто-премія – загальна сума страхових внесків, що їх сплачує страхувальник.

Брутто-ставка – сума визначеної нетто-ставки та навантаження. Ці складові мають різне призначення. Нетто-ставка має забезпечити відшкодування витрат на покриття збитків з ризикових видів страхування, а також на виплати зі страхування життя. Навантаження призначене для забезпечення фінансування витрат страховика на ведення справи та отримання прибутку від страхових операцій.

Навантаження – частина страхового тарифу, що не пов'язана з формуванням фондів для здійснення страхових виплат. За його рахунок покриваються витрати, зумовлені організацією та забезпеченням страхової справи (оплата праці персоналу страховика, оплата посередницьких послуг, оренда приміщень офісу, витрати на придбання й експлуатацію обчислювальної техніки, рекламу, транспортні послуги, сплату деяких податків та обов'язкових платежів тощо).

Нетто-премія – брутто-премія за мінусом навантаження. Призначена для формування страхового фонду, з якого здійснюються страхові витрати й відшкодування.

Нетто-ставка – частина страхового тарифу, що призначена для формування ресурсів страховика, спрямовуваних на виплату страхових відшкодувань і страхових сум. Методи її розрахунку у майновому та особистому страхуванні різні. У майновому страхуванні – складається з основної частини та ризикової надбавки.

Франшиза – це визначена договором страхування частина збитків, яка в разі страхового випадку не підлягає відшкодуванню страховиком. Вона може бути визначена в сумі або у відсотках до страхової суми. Завдяки застосуванню франшизи досягається поєднання самострахування зі страхуванням.

Тема № 11





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...