Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні положення. Із метою створення гігієнічно раціонального освітлення на вироб­ництві до нього ставляться певні вимоги



Із метою створення гігієнічно раціонального освітлення на вироб­ництві до нього ставляться певні вимоги, що відображують кількісні й якісні характеристики, які визначені у СНиП.

Освітлення характеризується кількісними та якісними показниками, при цьому застосовують поняття системи світлотехнічних одиниць і величин.

Основними поняттями цієї системи є світловий потік, сила світла, освітленість та яскравість.

Світловий потік (Ф) - потік променевої енергії, що сприймається органами зору як світло. Одиниця світлового потоку - люмен (лм) - дорівнює потоку, який створюється в одиничному тілесному куті ω, рівному 1 стерадіану, точковим джерелом світла в 1 канделу.

Джерела світла випромінюють світловий потік у різних напрямках неоднаково. Тому, щоб дати характеристику інтенсивності випромінювання, застосовуємо поняття "просторова або кутова щільність світлового потоку", яку називають силою світла (І), тобто світловий потік, віднесений до тілесного кута, в якому він випромінюється.

Взагалі, яскравість поверхні залежить не тільки від падаючого світлового потоку та коефіцієнта відбиття, а й від кута, під яким ми розглядаємо цю поверхню.

За величину яскравості прийнято ніт - це яскравість м2 плоскої поверхні, яка відбиває у перпендикулярному напрямі силу світла в 1 канделу.
До якісних показників умов зорової роботи належать фон, контраст об'єкта з фоном, видимість, показник осліпленості та ін.

Фон - це поверхня, яка прилягає до об'єкта розрізнення, на якій він розглядається.

Видимість характеризує здатність ока розрізняти об'єкт з фоном.

Об'єкт розрізнювання - це мінімальні окремі його частини, які необхідно розрізняти в процесі роботи.

Кількісний показник — освітленість робочої поверхні Е, лк (люкс), оцінюється поверхневою густиною світлового потоку:

, (1)

де – Ф світловий потік лм,що падає на поверхню; S- площа поверхні, м2.

Якісний показник — це якість виробничого освітлення, що харак­теризує гігієнічні вимоги до приміщень.

До гігієнічних вимог належать такі показники:

Ø рівномірний розподіл яскравості в полі зору та обмеженість тіні;

Ø обмеженість прямої і відбитої блискості.

У виробничих приміщеннях використовують три види освітленості:

Ø природна;

Ø штучна;

Ø сполучена (характеризується одночасним сполученням природ­ного й штучного освітлення).

Природне освітлення створюється природними джерелами: прями­ми сонячними променями і дифузним (розсіяним) світлом небосхилу. Інтенсивність і спектральний склад природного освітлення змінюють­ся залежно від географічної широти, часу доби, ступеня хмарності й прозорості атмосфери, ступеня забруднення атмосферного повітря, пори року. Цей вид освітлення біологічно найбільш цінний, до нього максимально пристосоване око людини. Дія штучного освітлення ви­значається високою інтенсивністю світлового потоку і сприятливим спектральним складом.

Залежно від конструктивного виконання й розташування прорізів для пропускання світла природне освітлення поділяється на:

—бокове, якщо світлові прорізи (вікна) розташовані в зовнішніх стінах;

—верхнє, якщо освітлення здійснюється через ліхтарі та отвори
в дахах і перекриттях;

комбіноване, якщо поєднуються верхнє й бокове освітлення.

Природне освітлення верхнім або комбінованим світлом забезпе­чує більшу рівномірність рівня освітленості, ніж бокове. При викори­станні тільки бокового освітлення утворюється високий рівень освіт­леності поблизу світлових прорізів і низький у глибині приміщення, тому, наприклад, у виробничому цеху при цьому можливе утворення тіней від обладнання великих розмірів.

Основною величиною для розрахунку і нормування природного освітлення є коефіцієнт природного освітлення (КПО), який визна­чається відношенням освітленості Евн, що утворюється в деякій точці заданої площини всередині приміщення світлом неба (без­посереднім або після відбиття), до одночасного значення зовнішньої горизонтальної освітленості Ез, яка утворюється світлом повністю відкритого небосхилу і визначається у відсотках:

(2)





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 204 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...