Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВИСНОВКИ. На сьогоднішньому етапі розвитку України необхідно підвищувати рівень державно-правової свідомості як частини самосвідомості народу



На сьогоднішньому етапі розвитку України необхідно підвищувати рівень державно-правової свідомості як частини самосвідомості народу. Без глибокого осмислення минулого, яким би складним і суперечливим воно не було, неможливо розбудовувати нову державу.

Наша історія свідчить про тісний взаємозв’язок держави і права. Право – це основа держави та частина духовної культури народу.

Отже, мета курсу “Історія держави і права України” полягає в орієнтуванні майбутніх юристів у витоках українського державо- і правотворення, на ґрунті узагальнення й аналізу досвіду минулого допомогти збагнути сутність нової системи права в державі, де має утвердитися верховенство закону. Сучасна історико-правова наука намагається подолати однобокість в оцінках і висвітленні минулого. Лише за таких умов вона буде наукою, а не “політикою, спрямованою в минуле”. Відхилення від історичної правди небезпечне тим, що воно неминуче слугує соціальному протистоянню.

Тема 2. Варварські родоплемінні протодержавні утворення на території України (ХХХ ст. до н.е. – Х ст. н.е.).

Заняття 1. Початок державотворення.

ВСТУП

Україна, що розташована на основних шляхах між Європою і Азією, часто ставала об’єктом впливів різних, часом протилежних культур. Через Причорномор’я вона зазнавала благотворних впливів грецької цивілізації – як античної, так і візантійської. Однак, знаходячись на західному кінці великого Євразійського степу, Україна часто ставала жертвою войовничих кочовиків, і запекла боротьба з ними вичерпувала людські та матеріальні ресурси.

Неосяжні смуги чорноземів, що за площею та родючістю – серед найзначніших в усьому світі, також лишили відбиток на населенні краю. Власне, саме на території України розвинулися найбільш ранні землеробські цивілізації Європи. І до зовсім недавнього часу землеробство було символом українського способу життя.

Якщо природа виявилася лагідною до України, то цього не скажеш про її історію. З давніх часів до сьогодення, Україна – можливо, більше, ніж будь-коли інша країна Європи – зазнавала спустошливих нападів і завоювань. У результаті тема чужоземного поневолення й боротьби з ним стала домінуючою в її історії.

Розгортаючись на неосяжній, відкритій і щедро прикрашеній сцені, це історична епопея була довгою, барвистою, сповненою бурхливих подій.

Розглядаючи події в житті українського народу, треба справедливо сказати, що за масштабами вони перевершують усі інші соціальні конфлікти тогочасної Європи. Хто тільки не посягав на країну! В зв’язку з цим, довгий історичний проміжок ми не мали власної самостійної Української держави. Українське минуле – це історія народу, змушеного боротися за виживання і розвиток. Найбільш яскраво це проявилося в історії української національної держави і права, зокрема в початку державотворення на території сучасної України.

Питання 1. Особливості зародження державності на території України (трипільська культура, кіммерійці, скіфи, сармати).

Як ми знаємо поява перших державних утворень пов’язується з розпадом первіснообщинного суспільства.

Перші державні утворення, що існували на території сучасної України мали наступний вигляд.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...