Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ефекти перенаселення



Зазвичай вважають, що перенаселення шкідливе для людей. Загальновизнано, що перенаселеність спричиняє за собою розпад сімей, душевні хвороби, самогубства, алкоголізм, злочини і жорстокість. Цей погляд підтверджують дослідження, що показують, що збільшення розмірів популяції чинить дію на оленів, щурів і ряд інших тварин.

Наприклад, Джон Калхун вивчав перенаселеність у сірих щурів і виявив, що висока щільність популяції приводила до дезинтеграції сімейного життя, високої смертності новонароджених, малих розмірів посліду, до недостатнього будівництва гнізд, до того, що дорослі щури починали кидати молодняк, до канібалізму і садизму. Калхун охарактеризував ситуацію як поведінковий спад.

Дія перенаселення на поведінку людей складніше і не обов'язково виливається в патологію. Яким би нез'ясовним це не могло здатися, але за останні 30 років щільність населення в американських містах і розміри сімей різко зменшилися, а рівень злочинності сильно виріс. Крім того, перенаселені міста, подібні до Токіо, Лондона, Буффало і Прови-данс, характеризуються низьким рівнем злочинності, тоді як відносно неперенаселені міста, включаючи Лос-Анджелес, Х'юстон і Нью-Йорк, відрізняються високою злочинністю. Аналогічно, в Нью-Йорку не виявляється взаємозв'язку між перенаселеністю окремих кварталів і рівнем злочинності в них. Якщо представити економічний рівень округу у вигляді рівняння, то щільність населення не зв'язується з рівнем злочинності або з будь-яким іншим типом соціальної, душевної або фізичної патології. І хоча учені намагалися зв'язати перенаселеність з агресивністю, дослідження, як правило, показують, що між двома цими чинниками немає значного зв'язку. Подібні дані дозволяють припустити, що причини соціальної патології слід шукати у іншому місці.

Проте невірно вважати, що перенаселення не позначається на поведінці людей. Безумовно, позначається. Соціологи проводять грань між щільністю населення і перенаселенням. Щільність населення відноситься до фізичного розподілу людей на якійсь території. Перенаселення (скупченість) - це відчуття індивідів, що їх оточує надто багато інших людей. Отже, перенаселення не абсолютне, швидше це результат соціальних визначень. Так, зручний архітектурний проект - певне розташування дверей, вікон, перегородок і інших деталей, що обмежують простір, дає людям повніше відчуття своєї окремості, відгородженій від інших, дозволяє їм менше страждати від скупченості, хоча щільність населення в будинку залишається незмінною. Почуття тісноти, що випробовується студентами, які живуть у великих кімнатах гуртожитку, можна зменшити, розгородивши кімнати.

На те, яким чином люди визначають свою конкретну ситуацію, впливає безліч чинників. Одним з них є тривалість. Приміром, людям зазвичай легше витримати короткострокове перебування в тісноті і скупченості, скажемо в натовпі на ескалаторі метро, чим, допустимо, тривалішу поїздку в переповненому рейсовому автобусі. Другим чинником є передбачуваність ситуації. Людям властиво знаходити скупченість ще більше стресовою, якщо вони не могли передбачити її заздалегідь. Третій чинник пов'язаний з душевним настроєм людини. Іноді люди бувають ради самотності, а іноді ним, навпаки, хочеться спілкування і присутності інших людей. Четвертий чинник - навколишні умови. Як правило, люди легше відчувають себе в незнайомому натовпі, наприклад в торговельному центрі або на аеровокзалі, чим в більше особистій обстановці - у власному будинку або квартирі. І нарешті, представляється вірогідним, що скупченість загострює сприйняття людьми різних ситуацій. Якщо люди повні страху і вороже налагоджені або радісно збуджені і доброзичливі, натовп посилює ці відчуття. Переповнені приймальня лікаря і вагон потягу метро стають ще неприємніше від присутності безлічі людей, а футбольний матч або вечірка від великої кількості народу виграє.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 246 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...