Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Статус батьків



Нуклеарні сім'ї, що не випробували руйнівної дії розлучення, відходу з сім'ї або смерті одного з членів, переживають з часом ряд змін і перебудов, які соціологи називають життєвим циклом сім'ї. Ці зміни і перебудови пов'язані з очікуваннями, що змінюються, і вимогами, які життя накладає на чоловіка і дружину у міру того, як у них народжуються, а потім зростають діти. Сім'я починається з подружньої пари - чоловіка і дружини - і поступово ускладнюється у міру того, "сак в ній з'являються нові члени, створюючи нові ролі і збільшуючи кількість взаємозв'язків. Потім сім'я на якийсь час стабілізується, після чого починає "стискуватися" всякий раз, як її покидає один з дорослих дітей. І нарешті, вона знову повертається до свого первинного варіанту - до пари, чоловік і дружина, згодом розпадаючись із смертю одного з подружжя.

Будь-яка зміна ролі одного члена сім'ї має наслідки для усіх інших її членів. Народження первістка спричиняє за собою реорганізацію життя подружньої пари, тому що життя утрьох складніше, ніж життя удвох. Батькам доводиться вносити зміни у свої робочі ролі, міняти розпорядок дня, моделі спілкування і жертвувати деякою долею особистого життя. Роль батьків конкурує з роллю чоловіка/дружини. Жінки, що народили первісток, частіше, ніж бездітні жінки, скаржаться на те, що їх чоловіки не роблять їм достатньої уваги. Більше того, рівень подружньої згоди знижується після народження первістка. Початковий етап входження в роль батьків може виявитися досить хворобливим, але більшість пар, мабуть, не вважають його настільки стресовим, щоб розглядати подібний досвід як кризу. Є підстави вважати, що сучасні батьки мають менш романтичний і реалістичніший погляд на проблеми, пов'язані з появою дітей, чим попередні покоління батьків. І незважаючи на зміни, які діти вносять в життя батьків, велика частина подружніх пар цілком задоволена своєю батьківською роллю.

У міру того як в сім'ї народжуються наступні діти, їх вплив починає позначатися на старших дітях. Єдина дитина, старша дитина в сім'ї, середня дитина і молодша за віком дитина - усім їм властиві відмінності в життєвому досвіді, оскільки вони мають різні соціальні орієнтири, організуючі їх життя. Наприклад, дослідження показують, що первістки - зазвичай пестуни долі. Одна з причин полягає в тому, що первісток виконує роль "сурогатного" батька в стосунках зі своїми молодшими братами або сестрами, посередника між своїми молодшими братами або сестрами і батьками, що сприяє розвитку у старших дітей в сім'ї вербальних і когнітивних здібностей і завдатків лідера. Пізніші діти, як правило, спокійніші і товариські, а також розпещеніші, оскільки батьки менше забороняють їм, ніж старшим дітям, і вкладають в їх виховання менше запалу, чим у виховання первістків.

Практикуючі психологи і психіатри відмічають проблеми, з якими стикаються деякі батьки, коли їх діти покидають будинок. Незадоволення є найпоширенішим почуттям серед подружніх пар, які користувалися присутністю своїх дітей як ширмою, що приховує порожнечу їх власних взаємин. Проте більшість подружжя не переживають особливих труднощів, коли їх "гніздо пустіє"; вони розглядають цей етап у своєму житті як час "нової свободи". Дійсно, опитування громадської думки в західних країнах показують, що жінки середніх років, діти яких поїхали з будинку, відчувають більше задоволення від життя, на додаток до більшого подружнього щастя, чим жінки середнього віку, діти яких продовжують жити удома.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 227 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...