Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об’ємно-просторове рішення території обє’кту



Об’ємно-просторове рішення базується на гармонійному поєднанні відкритих і закритих просторів. Адже від цього поєднання залежить настрій прочитання паркової території. Вміла і правильна побудова об’ємно-просторового рішення ніколи не набридне, а навпаки дозволить відвідувачам відпочити і насолодитися прогулянкою по даному парку.

Парк побудовано на такій концепції, щоб урівноважити не тільки відкриті і закриті простори, але й гармонійно побудувати вертикальну й горизонтальну композицію.

Будуючи систему відкритих і закритих просторів ми прагнули поєднати систему галявин та насаджень по їх периферії, солітери на них та групи з деревної рослинності.

Так як даний парк побудований на рівнинній поверхні, то найбільш важливим питанням є питання композиційного планування рішення території. Виникає необхідність відчувати нюанси рельєфу, використовувати компоненти малопомітних композицій рельєфу, перетворити кожну деталь у фактор організації території. Парк побудований на тонких перепадах газонів, доріг, води. Важливу роль також відіграють такі чинники як: купол небес (може спостерігатись на відкритих просторах. Наприклад, на центральній площі чи галявинах, т.д.); сонце (використовується контраст світла і тіні, враховуються обриси, підкреслюються падаючі тіні); сміливі форми, сильні кольори, екзотичні матеріали (використовуються для видимого порушення ландшафту); обрій-лінія (залучає увагу за допомогою розгорнених низьких ліній).

Вода в ландшафті являється паркоутворюючим фактором. Можливість використання води обумовлена її фізичними властивостями (динамічний і естетичний стан води). В динамічних формах – це фонтани, озеро. В кожній композиції води ми прагнемо до максимального розкриття декоративної виразності.

Розглядаючи співвідношення просторових форм за їх властивостями, звертають увагу на співвідношення форм за величиною – висотою, шириною, довжиною. Розміри величини виражаються, як правило, у метричній системі, а їх співвідношення – цілочисельними та ірраціональними величинами. Сукупність співвідношень, підпорядкованих певній композиційній залежності, утворює пропорції (співрозмірність, певне співвідношення окремих частин, предметів і явищ між собою, один з проявів гармонії. В ландшафтному мистецтві пропорції – це співвідношення просторових форм за величиною, геометричною побудовою, становищем у просторі, кольором, у вигляді певних композицій).

Гармонійне співвідношення просторових величин поділяють на дві групи:

· прості, побудовані на співвідношенні простих чисел;

· ірраціональні, одержані за допомогою геометричної побудови.

Геометричний вид форми залежно від співвідношення величин, які вимірюються за трьома координатами, розглядають як об’ємний, площинний, лінійний. На співвідношенні об’ємів масивів, груп і солітерів, площини газонів і квітників, лінії берегів водойм, доріжок і рабаток формується глибина простору, пластичність узлісь, ритмічний устрій пейзажів.

Співвідношення форм за положенням у просторі. Композиція форм у просторі може бути трьох типів: фронтальна, об’ємна і глибинно – просторова.

Фронтальна композиція переважно однопланова, може бути розгорнутою в ширину. Складові її форми мають площинний характер, глибинні перспективи не вираженні.

Об’ємна композиція характеризується яскравою вираженістю у всіх трьох вимірах(деревно – чагарникова група, солітер, альтанка на лужку).

Глибинно – просторова композиція полягає у розташуванні форм таким чином, що вони організовуються у глибокі перспективи, їх розкриття відбувається поступово (розріджене узлісся, в глибині якого проглядається сонячна галявина із велетенським дубом - солітером). Глибинно – просторові композиції значною мірою визначаються законами лінійної і повітряної перспективи.

Центральний вхід шириною 8 м, оформлений невисокою огорожею, яка створена із кованого металу. Вздовж огорожі висаджений газон. Також біля входу розміщений стенд із планом парку, на якому наведена схема стежково-дорожньої мережі і відповідно зон, які вона поєднує, для забезпечення потрапляння відвідувачів у потрібне місце на території парку. Центральний вхід поступово переходить в центральну площу, від якого починаються стежкові мережі парку. Одна із мережей - головна алея, вздовж якої висаджений клен гостролистий ф. «Globosum», куляста форма якого на фоні деревного масиву. Вздовж алеї, яка має ширину 8 м, по центру розташовані прямокутні рабатки з квітів, які приваблюють алею і під кроною клена розташовані смітники та ліхтарі. Ліхтарі мають два флакона, що забезпечує краще освітлення території у вечірній час. Площа та центральна алея створена з декоративної плитки, сірий колір якої контрастує із забарвленням насаджень.

Вхід парку є досить просторим і тому створює у відвідувачів відчуття легкості та невимушеності.

Головна алея веде до головної площі, яка є округлої форми і по периметру вздовж якої розташовані лави, урни, ліхтарі. Лави виготовлені з дерева, але мають металевий каркас. Урни металеві і ліхтарі низенькі, підібрані для освітлення центральної площі. А також створені групки чагарників з гортензії деревовидної. А по центрі створений фонтан із каскадом у поєднані із скульптурою і сходами. Проектування парку виконано в пейзажному стилі. Прогулюючись вздовж берега озера ми можемо побачити велику кількість груп, які чітко вирізняються на тлі деревного масиву, але водночас композиційно продумані і не відрізняються за стилем створення парку. Площа є центральною та головною точкою парку і тому вона з’єднана з сусідніми зонами другорядними доріжками. Алея і центральна площа створена з асфальту сірого забарвлення. Для кращого освітлення території встановлено високі ліхтарі, які мають два флакона. В центрі площі розміщений фонтан з каскадом з поєднанням скульптури, обсаджений боскетом, гідравлічна система якого подає три струменя води: в струмені, який знаходиться по центу, тиск води більший і відповідно струмінь вищий, а бічні – нижчі. Тому вода стікає по каскаду. Волога, яка випаровується влітку з річки та фонтана створює приємну прохолоду в спекотні літні дні і цим приваблює більшу кількість відпочиваючих. Живопліт створений із самшиту вічнозеленого. Вільна територія на площі заповнена газоном. Для створення квітників використовуються такі квіткові види, як:

1) агератум мексиканський (Ageratum haustoniatum) – напівкущова рослина, висотою 10-50 см, листя зелене, цвіте з червня і до заморозків. Використовується два сорта: «Блау Баль» - компактний шаровидний кущик 15-20 см, квіти мають фіолетове забарвлення; «Литл Дорріт» - компактний, низький, напівшаровидної форми кущ, висотою17-20 см. Суцвіття кошик, світло-блакитного забарвлення. Квітне з червня;

2) герань зональна (Pelargonium zonale) – листя округле, опушене, суцвіття зонтик, розташоване на безлистяному квітконосі. Сорт «Цинк» має квіти яскраво-червоного забарвлення;

3) тагетес (чорнобривці) – рослина висотою 35-40 см, вкрита сріблясто-опушеними перисторозрізаним зубчастим листям. Декоративний своїм листям, і квітник висаджений біля груп з декоративних рослин;

Квіти висаджуються відповідно схемі посадки. Навесні найбільш декоративного ефекту надаватимуть квітники, що продовжуватиметься до кінця літа.

Формування дорожньої розв'язки забезпечує зручність пересування відвідувачів по території, доступність до всіх паркових елементів.

Проектуємо додаткові доріжки та стежки шириною 1 м, напрями яких є заздалегідь продумані, вони зв’язані із згрупованими композиціями та об’єктами МАФ, розміщені на прилягаючих територіях. Цей спосіб проектування є простим та зручним для пішоходів. Головним завданням розбиття дорожньої мережі в парку є створення комфортного покриття для прогулянки закоханих пар, різного віку та простих відвідувачів, які вирішили відпочити чи ж просто прогулятися.

Об'ємно-просторове рішення базується на гармонійному поєднанні відкритих і закритих просторів, так би мовити на знаходженні золотої середини між ними.

Будуючи систему закритих і відкритих просторів ми прагнули поєднати систему галявин та насадження по їх периферії, солітери на них та групи з деревної рослинності. Найцікавіші місця, де відкривалися перспективи різні за сприйняттям (передня, середня, дальня), підкреслені розміщенням там майданчиків, альтанок та лав.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 3560 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...