Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будова ядра атома



Протонно-нейтронна теорія

Ядро атома має набагато менш розміри, ніж сам атом (у 10000 –100000 разів). Однак у ядрі засереджена майже вся маса атома.

У 1932 р. радянськими вченими Д.Д. Іваненком і С.М. Гапоном була запропонована протонно-нейтронна теорія будови атома ядра. Згідно з цією теорією ядро атома складається з протонів і нейтронів. Протони та нейтрони, так само як і електрони, належать до елементарних частинок.

Протон p –це частинка з відносною масою 1,007276 (≈1) і відносним зарядом +1. Нейтрон п – електро-нейтральна частинка, його відносна маса дорівнює 1,008666 (≈1).

Число електронів у ядрі z визначає позитивний заряд ядра. Цей заряд у відносних одиницях дорівнює порядковому номеру елемента в періодичній системі Д.І. Менделєєва. Відносна маса ядра складається з маси протонів, яка також дорівнює z, і маси нейтронів, яка у відносних одиницях дорівнює числу нейтронів. Оскільки практично вся маса атома зосереджена в ядрі, можна вважати, що

А = Z + N,

тобто відносна маса дорівнює сумі мас протонів і нейтронів.

Ізотопи

Різновиди атомів з однаковим зарядом ядра (тобто атома одного й того самого елемента з різними масами називаються ізотопами. Ізотопи відрізняються один від одного числом нейтронів у ядрі.

Елемент водень має три ізотопи: (в ядрі один протон і немає нейтронів), дейтерій , або D (Ір, Іп), і тритій , або Т(Ір, 2п).

Багато елементів у природі мають по кілька ізотопів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1082 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...