Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Закон сталості складу



На початку ХІХ ст. французький вчений Ж. Пруст сформулював закон сталості складу: речовини мають сталий якісний і кількісний склад незалежно від способу їх добування.

Спочатку цей закон вважався загальним, його поширювали на всі хімічні речовини. З розвитком хімії виявилось, що цей закон не є загальним. Багато кристалічних речовин немолекулярної будови можуть мати різний кількісний склад залежно від способу їх добування. Наприклад, оксид заліза (ІІ), найпростішу формулу якого, звичайно, подають у вигляді FeO, в дійсності може мати склад Fe0,89О, Fe0,93О тощо.

Речовини, для яких справджується закон сталості складу, називається сполуками сталого складу, або дальтонідами, на відміну від сполук змінного складу, або берталідів.

До дальтонідів належать речовини з молекулярною структурою, наприклад: Н2О, SО2, Н2S, НСl. Так, у сірководні, незалежно від того, яким способом він добутий, масова частка водню завжди становить 5,88%, сірки – 94,125%.

Більшість бертолідів мають кристалічну структуру. Багато сполук змінного складу утворюють метали з киснем, сіркою, азотом, фосфором, вуглецем.

Отже, точніше закон сталості складу слід формулювати так: хімічні сполуки з молекулярною структурою мають сталий якісний і кількісний склад незалежно від способу їх добування.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1241 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...