Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація шин



Шина — інформаційний канал, що об'єднує всі функціо­нальні блоки МПС і забезпечує обмін даними у вигляді двійкових чисел. Конструктивно шина складається з п про­відників та з одного спільного провідника (землі). Дані пе­редаються по шині у вигляді слів, що є групою бітів.

У паралельній шині п бітів передаються по окремих лініях одночасно, у послідовній – по єдиній лінії послідовно у часі. Паралельні шини виконують у вигляді плоского кабелю, а послідовні — у вигляді коаксіального або волоконно-оптич­ного кабелю. Коаксіальний кабель використовують для пе­редавання даних на відстань до 100 м, узгоджуючи переда­вальні та приймальні каскади з хвильовим опором лінії. Волоконно-оптичний кабель використовують для передаван­ня на значно більші відстані.

Рис. 1.1. Варіанти умовних по­значень однонапрямленої пара­лельної 16-розрядної шини

Рис. 1.2. Варіанти умовних по­значень двонапрямленої пара­лельної 8-розрядної шини

Усі основні блоки МПС з'єднані з єдиною паралельною шиною, яку називають системною шиною SB (System Bus). Системна шина містить три шини — адреси, даних і керування.

Шина адреси АВ (Address Bus) є однонапрямленою. Вона призначена для передавання адреси комірки пам'яті або при­строю введення-виведення. Напрям передавання по шині адреси — від МП до зовнішніх пристроїв. Варіанти умовних позначень однонапрямленої паралельної шини показано на рис. 1.1, на якому стрілка вказує напрям передавання.

Число 16 на рис. 1.1 означає розрядність шини. Зазначи­мо, що допускається позначення шин і без наведення розрядності.

Шина даних DB (Data Bus) є двонапрямленою. Вона призначена для передавання даних між блоками МПС. Інфор­мація по одних і тих самих лініях DB може передаватися у двох напрямах — як до МП, так і від нього. Варіанти умов­них позначень двонапрямленої шини показано на рис. 1.2.

Шина керування СВ (Control Bus) призначена для пере­давання керуючих сигналів. Хоча напрям керуючих сигналів може бути різним, однак шина керування не є двонапрямле­ною, оскільки для сигналів різного напряму використовуються окремі лінії.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 805 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...