Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лімфатичні вузли



Лімфатичні вузли розташовані в різних частинах тіла, їх кількість досягає 450-500, а розміри – від 1-2 мм до 3 см. Лімфовузол вкритий сполучно-тканинною капсулою, під якою знаходиться по всій периферії вільна порожнина – крайовий синус, куди через аферентні лімфатичні судини попадає лімфа. Розподіляючись у крайовому синусі, вона поступово проникає всередину вузла, проходячи кортикальну, паракортикальну зони і мозкову речовину. Чітких меж між цими зонами немає, вони наче вростають одна в одну. Особливо виражені вирости мозкової речовини, які називають м’якотними або медулярними тяжами.

Кортикальна зона лімфовузла є В-залежною, а паракортикальна – Т-залежною. У кортикальну зону з крайового синуса просочуються клітини крові й антигени. У ній формуються первинні фолікули – скупчення В-лімфоцитів, а також вторинні фолікули із зародковими центрами посередині. У зародковому центрі виявляються антигенпрезентуючі дендритні клітини з виведеними на поверхню мембрани епітопами. В-лімфоцити, що оточують зародковий центр, починають активно розмножуватися, тобто починається їх бласттрансформація з утворенням плазматичних клітин. Останні активуються і синтезують антитіла. Але не всі антигени здатні безпосередньо запустити бласттрансформацію В-лімфоцитів. Деякі тимусзалежні антигени мають потребу в додатковій участі Т-лімфоцитів.

У паракортикальній зоні формуються подібні зародкові центри Т-лімфоцитів, посередині яких звичайно розташовані макрофаги, що перетравлюють антигени. Саме в лімфовузлах і відбувається кооперативна взаємодія Т- і В-лімфоцитів з включенням імунної відповіді. Продукти імунної відповіді – синтезовані плазмоцитами антитіла, цитотоксичні Т-лімфоцити (Т-кілери), а також Т- і В-клітини пам’яті, – спочатку накопичуються в м’якотних тяжах мозкової речовини, а потім виводяться через еферентну протоку в лімфатичну систему. Зрештою вони попадають у грудну протоку, а з неї у верхню порожню вену. Таким чином продукти імунної відповіді потрапляють в системну циркуляцію. Через один лімфовузол протягом 1 год. проходить 109 лімфоцитів. При цьому лімфоцити не знаходяться постійно в лімфоїдних органах, а інтенсивно рециркулюють між ними та нелімфоїдними тканинами, потрапляючи через лімфатичні судини у кров. Міграція лімфоцитів з крові в тканини і в зворотному напрямку відбувається крізь ендотеліальні стінки посткапілярних венул. На поверхні ендотелію існують специфічні рецептори: адгезини, селектини, інтегрини та homing-рецептори. В-лімфоцити спочатку зв’язуються з ними, а потім ніби просочуються крізь ендотеліальні клітини.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 233 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...