Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сумка Фабриціуса



Сумка Фабриціуса (від лат. Bursa fabricii) – цей лімфоїдний орган знайдений у птахів на дорсальній поверхні клоаки. Вона є основним місцем формування В-лімфоцитів – попередників плазматичних клітин, які продукують антитіла. Основним структурним компонентом є лімфоїдний вузлик, що складається з коркового шару (містить декілька щільних шарів лімфоцитів), базального епітеліального шару та центрального мозкового шару. При міграції з коркового шару в мозковий великі лімфоїдні клітини, в цитоплазмі яких виявляються μ-ланцюги (Н-ланцюги IgM), перетворюються в дрібні В-лімфоцити. У міру їх дозрівання на поверхні цитоплазматичної мембрани спочатку з’являються IgM-, а потім IgD-рецептори, що свідчить про функціональну повноцінність цих лімфоцитів.

У кур Bursa розвивається між 12-м та 13-м днем ембріогенезу, а інволюція органа починається після 7 тижня життя курчат. Видалення сумки призводить до вибіркового вимкнення синтезу антитіл.

. Периферичні органи імунної системи

До периферичних (вторинних) органів імунної системи належать лімфовузли, селезінка, скупчення лімфоїдних клітин у шкірі, підслизових шарах шлунково-кишкового тракту, верхніх дихальних та сечостатевих шляхів, а також апендикс, аденоїди, тонзили.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 569 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...