Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік довгострокових зобов'язань по облігаціях



Облігація — це борговий цінний папір, що засвідчує внесення її власником коштів

і підтверджує зобов’язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного папера в передбачений у ній термін з виплатою фіксованого відсотка, розмір якого не залежить від результатів діяльності її емітента.

Облігація має такі характеристики:

- номінальна вартість (сума, за якою буде погашена облігація);

- термін погашення;

- розмір номінальної відсоткової (купонної) ставки (ставка, що сплачується утримувачам облігації);

- періодичність нарахування і виплати відсотків за облігацією.

Довгостроковими є облігації, термін погашення яких перевищує 12 місяців з дати балансу. Для обліку довгострокових облігацій призначений рахунок 52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями».

Аналітичний облік довгострокових зобов’язань за облігаціями ведеться за їхніми видами та термінами погашення.

Відображення облігаційної позики в обліку здійснюється за поточною (теперішньою) вартістю, формування якої залежить від співвідношення номінальної і ринкової ставок відсотка.

Ринкова відсоткова ставка — це ставка, що ґрунтується на ринковій вартості облігацій, випущених аналогічними підприємствами на тих самих умовах і з тим самим рівнем ризику.

Якщо в момент випуску облігацій їхня номінальна ставка відсотка перевищує ринкову ставку, то облігації продаються з премією.

Якщо в момент випуску облігацій їхня номінальна ставка відсотка нижча від ринкової ставки, то облігації продаються з дисконтом.

Емітент зможе продати свої облігації за ціною, що дорівнює їхній номінальній вартості тільки якщо ринкова і номінальна ставки за облігаціями збігаються.

Отже, незалежно від ринкових коливань зобов’язання у емітента перед інвесторами протягом усього періоду користування залученим капіталом залишаються на рівні номінальної вартості облігацій. Номінальна вартість проданих облігацій — це сума, яку належить віддати інвесторам у момент погашення облігацій. Номінальна вартість випущених облігацій знаходить своє відображення на рахунку 521 «Зобов’язання за облігаціями».

Сума нарахованих відсотків за облігаціями відображається в Звіті про фінансові результати» в рядку 140 «Фінансові витрати» як оборот за субрахунком 952 «Інші фінансові витрати».





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 359 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...