Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік витрат на запобігання надзвичайним подіям та ліквідацію їх наслідків



Надзвичайні витрати — це невідшкодовані збитки від надзвичайних подій, витрати щодо запобігання стихійних лих, техногенних аварій і катастроф, які визначаються за вирахуванням сум страхових відшкодувань та компенсацій таких витратза рахунок інших джерел.

Надзвичайні витрати класифікуються на:

Облік витрат від надзвичайної діяльності ведеться на рахунку 99 «Надзвичайні витрати». За дебетом рахунка відображається сума визнаних витрат, за кредитом - списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

До витрат від надзвичайних подій належать як прямі витрати за результатами цих подій, так і витрати на здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням і ліквідацією наслідків цих подій (відшкодування, виплати стороннім організаціям, заробітна плата працівників, які зайняті на відновлювальних роботах, нарахування на таку заробітну плату, вартість витрачених сировини, матеріалів тощо).

Рахунок 99 «Надзвичайні витрати має такі субрахунки:

991 «Втрати від стихійного лиха»;

992 «Втрати від техногенних катастроф і аварій»;

993 «Інші надзвичайні витрати».

Первинні документи, які підтверджують витрати від надзвичайних подій: накладна, рахунок-фактура, акт виконаних робіт, акт на списання необоротних активів, інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей, акт на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів, акт на вибуття тварин і птиці, акт приймання виконаних підрядних робіт, довідки та розрахунки бухгалтерії тощо.

Аналітичний облік витрат ведеться в розрізі видів витрат.

Інформація про надзвичайні витрати узагальнюється в Журналі 5 (5А).

Кореспонденцію рахунків з обліку надзвичайних витрат показано в табл. 8.2.

Таблиця 8.2.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 514 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...