Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особистої свободи



Органами прокуратури області проведено перевірки додержання конституційних прав громадян у місцях та установах застосування заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням їх особистої свободи, органів внутрішніх справ.

Перевірки засвідчили, що, незважаючи на вжиті заходи, внесені прокуратурою області керівництву УМВСУ в області документи прокурорського реагування як у минулому, так і в поточному році, в діяльності органів внутрішніх справ на цьому напрямі і наділі продовжують мати місце численні грубі порушення вимог Конституції України, Закону України „ Про міліцію”, адміністративного, Кримінально-процесуального, іншого національного законодавства та міжнародних норм і стандартів.

Це стало можливим у зв’язку з тим, що службові перевірки з цього приводу працівниками управління проводяться поверхово, не дається належної принципової оцінки виявленим фактам грубих порушень вимог чинного законодавства з боку керівництва управління МВС України в області та керівництва міськрайвідділів міліції щодо здійснення контролю за підлеглими працівниками з метою недопущення порушень закону. Не у всіх випадках винні особи притягаються до відповідальності.

Зокрема, 11 березня 2011 року оперуповноважений СДСБЕЗ Тернопільського МВ УМВСУ в області Біловус В.В. за вказівкою начальника СДСБЕЗ Тернопільського МВ Мариняка В.А. о 12 годині 55 хвилин запросив у службовий кабінет останього гр-н Молодчану Т.Д. та Кравчук М.Г., про що зроблено відповідний постовим міліціонером - сержантом міліції Околовичем В.І. запис за №35, 36 у Журналі забезпечення хорони та пропускного режиму Тернопільського МВ.

Гр-ка Молодчана Т.Д. залишилася у кабінеті Мариняка В.А., де у неї працівник СДСБЕЗ Хавро В.Р. разом із Мариняком В.А. стали відбирати пояснення з приводу вчинення злочину, передбаченого ст.191 КК України. Гр-ку Кравчук М.Г. за вказівкою Мариняка В.А., о/у СДСБЕЗ Біловус В.В. завів в інший службовий кабінет, де вона знаходилася до 18.00 години, після чого став також відбирати пояснення з приводу вищевказаних подій.

Після відібрання пояснень у Молодчаної Т.Д. та Кравчук М.Г., працівники СДСБЕЗ Мариняк В.А., Хавро В.Р., Біловус В.В. та інші, додому вказаних громадян не відпустили, а грубо порушуючи їхні конституційні права продовжувавали незаконно утримувати їх у службових кабінетах Тернопільського МВ УМВСУ в області.

При цьому відібрали у Молодчаної Т.Д. та Кравчук М.Г. мобільні телефони, паспорти та інші документи, щоб останні не могли нікуди подзвонити. На прохання Молодчаної Т.Д. та Кравчук М.Г. щодо надання дозволу подзвонити до своїх батьків та родичів і повідомити про своє місцеперебування, оскільки була вже пізня година і останні не знали про те, що їх викликали у міліцію і де вони знаходяться, працівники міліції в категоричній формі їм відмовили і не дозволили подзвонити. Також працівники міліції і самі відмовилися подзвонити і повідомити родичів затриманих на прохання останніх.

При цьому давши незаконну вказівку постовому міліціонеру- сержанту міліції Околовичу В.І., щоб той зробив відмітку у Журналі забезпечення хорони та пропускного режиму Тернопільського МВ, що нібито гр. Молодчана Т.Д. та Кравчук М.Г цього ж самого дня о 15 годині 45 хвилин вийшли із приміщення Тернопільського МВ, що ним було і зроблено.

Працівники СДСБЕЗ Мариняк В.А., Хавро В.Р., Біловус В.В. та інші незаконно утримували у своїх службових кабінетах гр-н Молодчану Т.Д. та Кравчук М.Г. до 14.00 години 12 березня 2011 року, час від часу міняючи один одного у кабінетах.

Після цього, гр-н Молодчану Т.Д. та Кравчук М.Г. працівники СДСБЕЗ доставили у СУ УМВСУ в області, де начальник відділення СУ УМВС Осадця С.М. допитав їх. Гр-ка Кравчук М.Г. була відпущена додому, а Молодчану Т.Д. Осадця С.М. о 15 годині 30 хвилин затримав у порядку ст.115 КПК України, склавши протокол про затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

Однак, працівники СДСБЕЗ Тернопільського МВ після затримання та допиту, підозрювану Молодчану Т.Д. в ізолятор тимчасового тримання Тернопільського МВ не помістили, а порушуючи і надалі конституційні права Молодчаної Т.Д., знову помістили її у службовий кабінет Мариняка В.А. і продовжували її там незаконно утримувати цілу ніч. І лише на другий день, тобто 13 березня 2011 року о 13 годині 40 хвилин помістили в ізолятор тимчасового тримання Тернопільського МВ.

Таким чином, працівники СДСБЕЗ Мариняк В.А., Хавро В.Р., Біловус В.В. та інші, грубо порушуючи конституційні права, незаконно, без складання будь-яких документів утримували у своїх службових кабінетах гр-н Молодчану Т.Д. та Кравчук М.Г. більше одних суток, тобто з 12 години 55 хвилин 11 березня 2011 року до 14.00 години 12 березня 2011 року, а Молодчану Т.Д. ще одні сутки, тобто до 13 години 40 хвилин 13 березня 2011 року.

Дані громадяни, незаконно перебуваючи у службових кабінетах працівників СДСБЕЗ Тернопільського МВ, були позбавлені будь-яких своїх конституційних прав, а саме: права на відпочинок, повноцінний сон, повідомлення родичів про своє місцеперебування та інших.

Аналогічно, 11 січня 2011 року працівниками ВБНОН УМВСУ в області Сівчуком А.В., Юриком Ю.Ю., Строічом В.Б. та працівником СКР Бучацького РВ Касіян І.Т. затриманий по підозрі у скоєнні злочину житель м.Бучач гр-н Пиндиківський М.П.

Після затримання, гр. Пиндиківський М.П. вищевказаними працівниками міліції був доставлений у Монастириського РВ, де слідчий СУ УМВСУ в області Кагало В.В. о 20 годині 55 хвилин затримав Пиндиківського М.П. у порядку ст.115 КПК України за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.307 КК України.

Однак, після затримання, Пиндиківський М.П. у ізолятор тимчасового тримання Монастириського РВ не був поміщений, а був переведений у службовий кабінет працівників СКР Монастириського РВ, який знаходиться на третьому поверсі. У даному кабінеті знаходилися працівники ВБНОН УМВСУ в області Сівчук А.В., Юрик Ю.Ю., Строіч В.Б. та СКР Монастириського РВ.

У даному кабінеті Пиндиківським М.П. разом із вищевказаними працівниками міліції незаконно перебував цілу ніч і лише о 9.00 годині ранку наступного дня, тобто 12 січня 2011 року був поміщений в ізолятор тимчасового тримання Монастириського РВ.

Перебуваючи у службовому кабінеті працівників міліції, Пиндиківський М.П. був позбавлений права на відпочинок, повноцінний сон та інше, що є грубим порушенням його конституційних прав.

Причинами зазначених недоліків і порушень вимог чинного законодавства є неналежне виконання службових обов’язків начальником СДСБЕЗ Тернопільського МВ Мариняком В.А., працівниками СДСБЕЗ Хавро В.Р., Біловус В.В. та іншими, постовим міліціонером - сержантом міліції Околовичем В.І., начальником ВБНОН УМВСУ в області Сівчуком А.В., його заступника Юриком Ю.Ю., Строічем В.Б., працівником СКР Бучацького РВ Касіяном І.Т. та працівниками СКР Монастириського РВ., які які допустили грубі порушення вимог Законів України „Про міліцію,” „Про попереднє ув’язнення”, Кримінально-виконавчого та іншого чинного законодавства та будь-яких заходів щодо недопущення подібних та інших порушень не вжили і не вживають та відсутність належного відомчого контролю керівництва УМВС України в Тернопільській області за діяльністю підпорядкованих службових осіб.

На підставі наведеного, керуючись ст. 23 Закону України “Про прокуратуру”, -

В И М А Г А Ю:

Розглянути подання та вжити дієвих заходів до усунення виявлених порушень закону, причин та умов, що їм сприяють, недопущення їх в майбутньому.

Вирішити питання дисциплінарної відповідальності начальникаСДСБЕЗ Тернопільського МВ Мариняка В.А., працівників СДСБЕЗ Хавро В.Р., Біловуса В.В. та інших, постового міліціонера - сержанта міліції Околовича В.І., начальника ВБНОН УМВСУ в області Сівчука А.В., його заступника Юрика Ю.Ю., Строіча В.Б., працівника СКР Бучацького РВ Касіяна І.Т. та працвників СКР Монастириського РВ., які допустили вищевказані грубі порушення закону.

Подання підлягає невідкладному розгляду. Не пізніше як у місячний строк має бути вжито відповідних заходів до усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяють, і про наслідки повідомлено прокурору з долучення наказу про притягнення до відповідальності винних осіб.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 258 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...