Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

В Харківській області



Проведеною Генеральною прокуратурою України та прокуратурою області перевіркою встановлено, що упродовж поточного року склалась стійка негативна практика тримання у кімнатах для доставлених чергових частин органів внутрішніх справ Харківської області осіб, взятих під варту та затриманих в порядку ст.ст.106, 115 КПК України.

Тільки упродовж 10 місяців поточного року в кімнатах для доставлених чергових частин органів внутрішніх справ трималося 936 осіб взятих під варту та 3746 затриманих у порядку ст.ст. 106,115 КПК України, що є одним з найгірших показників у державі.

Найбільш складна ситуація склалась у Дзержинському райвідділі внутрішніх справ, де за вказаний період утримувалось 855 затриманих за підозрою у вчиненні злочину та 123 заарештованих особи, у Орджонікідзевському РВ – 368 затриманих у порядку ст.ст.106,115 КПК України та 128 заарештованих. Приблизно така ж ситуація у Київському, Ленінському, Московському та інших міськрайвідділах.

Тримання заарештованих осіб, або затриманих за підозрою у вчинені злочину, за який може бути призначено покарання у вигляді позбавлення волі, у кімнатах для доставлених чергових частин є недопустимим та таким, що суперечить вимогам Закону України «Про попереднє ув’язнення» п. 5 ст. 11 Закону України «Про міліцію», ст.155 КПК України та рекомендаціям Європейської комісії проти запобіганням тортурам (далі ЄКПТ).

Згідно з вимогами ст.1 Закону України «Про попереднє ув’язнення», тримання осіб, взятих під варту, відповідно до завдань кримінального судочинства здійснюється на принципах неухильного додержання Конституції України, вимог Загальної декларації прав людини, інших міжнародних правових норм і стандартів поводження з ув’язненими і не може поєднуватися з навмисними діями, що завдають фізичних чи моральних страждань або принижують людську гідність.

У той же час, тримання осіб зазначеної категорії в кімнатах для доставлених чергових частин органів внутрішніх справ у більшості випадків є навмисним, з метою застосування фізичного або морального впливу та може сприяти лише негативним наслідкам, які вже протягом поточного року неодноразово мали місце у райвідділах органів МВС України. Не винятком стала і Харківська область.

Так, 12.06.2010 в приміщенні Орджонікідзевського РВ ХМУ ГУМВСУ сталась смерть затриманого за підозрою у скоєнні злочину Резуненка О.В.

27.07.2010 року, з приміщення чергової частини Київського РВ ХМУ ГУМВСУ в Харківській області скоїли втечу слідчо-заарештовані Малохліб Д.О., Острадчук Г.Ф. та Пісцов О.С.

Ці факти свідчать про те, що керівництвом ГУМВСУ в області ще недостатньо приділяється уваги питанням затримання осіб та тримання в міськрайвідділах.

Відповідальними особами органів внутрішніх справ на місцях не контролюється питання вивезення ув’язнених осіб для проведення з ними слідчих дій. У слідчих ОВС склалась негативна тенденція не виїжджати до установ, де облаштовані спеціальні кабінети для проведення слідчих дій (СІЗО, ІТТ), а вивозити цих осіб до міськрайвідділів, особливо це притаманно слідчим міських райвідділів. При цьому керівництвом ОВС не вивчається питання, які саме слідчі дії будуть виконуватись з ув’язненими і чи дійсно є необхідність їх вивозу до райвідділів взагалі.

Як засвідчила перевірка, кімнати для доставлених чергових частин деяких райвідділів по суті виконують невластиві їм та не передбачені чинним законодавством функції і використовуються як ізолятори тимчасового тримання, не маючи для цього відповідних умов.

У той же час по даним МВС України лише 20 з 80 функціонуючих на території Харківської області кімнат для доставлених відповідають вимогам чинного законодавства.

Таким чином, негативна практика, яка склалась відносно заарештованих осіб та затриманих за скоєння злочинів, не відповідає вимогам чинного законодавства та рекомендаціям ЄКПТ і є грубим порушення Конституційних прав громадян. Особи зазначеної категорії повинні утримуватись в ізоляторах тимчасового тримання або у Харківському слідчому ізоляторі, де є відповідні умови тримання, забезпечення належними медико-санітарними та комунально-побутовими умовами, харчуванням та іншим.

Ураховуючи, що зазначені порушення закону мають очевидний характер та можуть завдати суттєвої шкоди інтересам держави та громадян, керуючись ст. ст. 44, 45 Закону України “Про прокуратуру”,-

В И М А Г А Ю:

1. Вжити заходів щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства в діяльності кімнат для доставлених чергових частин органів внутрішніх справ Харківської області.

2. Виключити випадки тримання у вказаних кімнатах для доставлених осіб, взятих під варту та затриманих в порядку ст.ст.106, 115 КПК України.

Вказівка щодо додержання встановлених законодавством порядку і умов тримання затриманих, заарештованих, засуджених до позбавлення волі та виконання інших покарань, а також осіб, до яких застосовано заходи примусового характеру, є обов'язковими і підлягають негайному виконанню.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 307 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...