Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Територіальні індекси



Розглянуті статистичні індекси використовують переважно для вивчення розвитку явищ та процесів у часі. В умовах ринкової економіки дедалі більшого значення набуває використання індексного методі для територіальних порівнянь, для порівняння комерційної та іншої сфери діяльності окремих регіонів країни.

Загальні принципи побудови територіальних індексів майже ідентичні принципам моделювання динамічних індексів. Проте, на відміну від них, територіальні індекси дещо специфічні при доборі бази порівняння. Наприклад, порівнюючи два регіони, можна кожен з них прийняти як за порівнюваний, так і за базу порівняння, при цьому також вирішується питання добору ваг-сумірників, коли визначають загальні індекси.

Пв територіальних індексах необхідно обґрунтувати базу порівняння та порядок фіксації у просторі значень ознаки х та структури сукупності f.

Особливістю територіальних індексів є рівноправність порівнюваних об’єктів А та В:

,

де х – індексована величина;

f – вага (сумірник) індексованої величини.

При побудові територіальних індексів вагами можуть бути:

– екстенсивний показник, що відноситься до території, на якій інтенсивний показник є більш економічним;

– середні величина екстенсивного показника за сукупністю одиниць порівнюваних територій;

– екстенсивний показник, прийнятий за стандарт.

У разі багатосторонніх порівнянь добір бази порівняння та ваг-сумірників індексованих величин визначають конкретними умовами аналізу.






Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 652 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...