Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи вимірювання продуктивності праці



Методи вимірювання продуктивності праці залежать від специфіки діяльності підприємств, способів визначення обсягів виробленої продукції. Розрізняють такі методи: натуральний; умовно-натуральний; трудовий; вартісний (грошовий).

Сутність натурального методу полягає в тому, що обсяг виробленої продукції і продуктивність праці розраховуються в натуральних одиницях.

Сутність умовно-натурального методу вимірювання полягає в тому, що за допомогою перевідних коефіцієнтів різні види продукції приводять до єдиного вимірника.

Трудовий метод вимірювання продуктивності праці застосовується в тих випадках, коли обсяг виробленої продукції обчислюється на основі її трудомісткості.

Вартісний (грошовий), метод ґрунтується на використанні вартісних показників обсягу продукції (валова, товарна продукція, валовий оборот, нормативна вартість обробки, чиста, нормативно-чиста і умовно-чиста продукція, валовий дохід).

Величина чистої продукції (ЧП) розраховується як різниця між обсягом валової продукції (ВП) і матеріальними витратам (Вмат) і визначається:

або

, (1.)

де Рз.п – витрати на оплату праці персоналу; Рс.в – відрахування на соціальне страхування; ПР – прибуток підприємства.

У галузях з високим рівнем технічної оснащеності для розрахунку продуктивності праці застосовується показник умовно-чистої продукції (УЧП), який містить окрім заробітної плати з нарахуваннями, прибуток, а також суму амортизаційних відрахувань(Ам):

, ` (1.20)

Частіше для розрахунку продуктивності праці на підприємствах застосовується показник нормативно-чистої продукції (НЧП). При застосуванні цього методу на кожен вид продукції разом з оптовою ціною встановлюється норматив чистої продукції. Обсяг НЧП по підприємству визначається як добуток обсягу випуску кожного виду продукції в натуральному вимірнику на норматив і складання отриманих результатів.

Рівень продуктивності праці на підприємстві можна характеризувати показниками трудомісткості продукції. Трудомісткість відображає суму затрат праці промислово-виробничого персоналу (живої праці) на виробництво одиниці продукції і вимірюється в людино-годинах (нормо-годинах). Розрізняють такі види трудомісткості: технологічну, обслуговування виробництва, виробничу і управлінську.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 434 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...