Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори, що впливають на швидкість корозії



Швидкість корозії може характеризуватися одним з наступних способів:

- втратою маси металу за одиницю часу з одиниці площі;

- зменшенням товщини металу за одиницю часу;

- силою корозійного струму, яка віднесена до одиніці поверхні металу.

На швидкість корозії впливають такі фактори:

1. Чистота металу. Чим чистіший метал, тим менше на його поверхні мікрогальванічних елементів і тим повільніше йде корозія.

2. Взаємне розташування металів, які складають корозійний елемент, в ряду напруження.

Чим далі в ряду напруження знаходяться один від одного метали, з яких утворюється корозійний елемент, тим швидкість корозії більша.

3. Стан поверхні металу. Гладкі поверхні корозують повільніше, ніж шорсткуваті, тому що іони металу, що знаходяться на виступаючих частинах шорсткуватої поверхні, не так міцно з’єднані з основною масою металу і корозія починається на цих виступах

4. рН середовища. По відношенню до рН середовища спостерігаються два випадки:

а) при корозії металів, гідроксиди яких – основи, інтенсивність корозії зменшується із збільшенням рН середовища Це пов’язано з тим, що на катоді відбувається процес кисневої деполяризації:

К (+) 2Н 2О + О2 + 4е = 4ОН-,

при якому утворюються іони ОН- і відповідно принципу Ле-Шательє процес корозії зменшується в лужній області (рН > 7).

б) при корозії металів, гідроксиди яких мають амфотерні властивості, інтенсивність корозії найповільніша в нейтральній області, особливо збільшується в лужній (рН = 8 -10) та кислій (рН <2) областях.

5. Концентрація кисню. Залежність швидкості корозії від концентрації О2 складна. Кисень в корозійних процесах виконує дві важливі функції:

- найважливіший деполяризатор;

- найважливіший пасиватор.

Пасиватори – це речовини, які окиснюють метал на поверхні, при цьому утворюється міцна плівка оксиду металу, яка захищає його від подальшої корозії.

При зростанні концентрації кисню збільшується швидкість корозії. При подальшому збільшенні концентрації кисню поверхня металу насичується киснем і відбувається процес пасивації, при цьому швидкість корозії стає повільнішою.

6. Вологість. При атмосферній корозії зі збільшенням вологості збільшується швидкість корозії (процес деполяризації йде більш інтенсивно).

При ґрунтовій корозії збільшення вологості веде спочатку до збільшення швидкості корозії, а потім до зниження її. Зниження швидкості корозії починається в той момент, коли пори в грунті заповнюються водою, це перешкоджає доступу кисню до поверхні металу.

7. Гази в повітрі і домішки у воді. Гази, що викидаються промисловими підприємствами (NХOУ, сполуки S, Cl, CO2 та ін.), прискорюють корозію металу. В непромисловій місцевості корозія проходить повільніше.

Багато домішок в природній воді прискорюють корозію металевих споруд, що знаходяться під водою, особливо шкідливі речовини, що сприяють розчиненню оксидної плівки. Ці речовини називаються активаторами або стимуляторами. Прикладом таких речовин є хлор Cl-.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 2868 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...