Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація синтетичного і аналітичного обліку орендованих основних засобів у складі майнових паїв



Майнові паї складаються з вартості оборотних та необоротних активів, що утримуються на балансі сільгосппідприємства, згідно структури балансу або за узгодженням сторін одним із видів активів.

Облік майна таких майнових паїв регулюються Методичними рекомендаціями № 190, якими рекомендовано при залученні майна колишніх членів КСП новоствореними підприємствами такі активи, як оборотні засоби, незавершене будівництво, осно­вне стадо передавати новоствореному підприємству колективом співвласників за договором купівлі-продажу або за договором по­зики.

Основні засоби можуть передаватись колективом співвласни­ків за договором в операційну оренду, а також за договором міни чи купівлі-продажу.

Відповідно до Методичних рекомендацій № 190, оренда ос­новних засобів, які належать фізичним особами — власникам майнових паїв визнається операційною орендою.

При передачі в оренду обов'язково укладається договір орен­ди та акт приймання-передачі основних засобів довільної форми із переліком об'єктів, що передаються в оренду. Договір оренди рекомендується укладати на термін, який відповідає терміну оре­нди землі.

Прийняті за договором оренди такі основні засоби облікову­ються на забалансовому рахунку 01 «Орендовані необоротні активи» за їх балансовою (залишковою) вартістю. Аналітичний облік ведеться щодо кожного об'єкта. Передача об'єктів оренди оформляється переліком об'єктів та актом приймання-передачі майна в оренду. В переліку зазначається назва об'єктів, їх кіль­кість, вартість та стан основних засобів.

Амортизація на об'єкти операційної оренди не нараховується, а для здійснення витрат по відтворенню, ремонту орендованих основних засобів рекомендується створювати фонд відтворення орендованих основних засобів, інформацію про який обліковува­ти на пасивному рахунку 48 «Цільове фінансування та цільові надходження» на окремому субрахунку «Фонд відтворення орендованих основних засобів».

За кредитом цього рахунку відображаються кошти, отримані як джерело фінансування, за дебетом суми використані на від­творення орендованих активів, а також повернення невикориста­них сум, які виплачуються власникам у разі, якщо відновлювальні роботи не проводились.

При створенні Фонду обов'язково розробляється та затвер­джується Положення про фонд відтворення, яке визначає дже­рела його утворення, напрями використання та компетенцію оре­ндаря та представників орендодавців щодо його діяльності.

Такий документ має бути додатком до договору передачі май­на і затверджуватись загальними зборами співвласників та нака­зом керівника підприємства орендаря.

Кошти фонду мають цільовий характер і повинні використо­вуватись на відновлення орендованого майна: придбання нових, реконструкцію, ремонт старих. Майно, придбане за рахунок Фо­нду, а також витрати по капітальному ремонту та реконструкція є власністю орендодавців.

Виведення з експлуатації орендованих основних засобів з причин технічної непридатності оформляються актом на списан­ня основних засобів, а відчуження — актом приймання-передачі. На підставі цих актів вибуття орендованих об'єктів відобража­ється на рахунку 01 «Орендовані необоротні активи».

Оприбуткування матеріальних цінностей, отриманих в резуль­таті ліквідації або демонтажу орендованих основних засобів, а та­кож придбання у орендодавця активів, відображається за дебетом відповідних рахунків та кредитом 48 «Цільове фінансування та цільові надходження», якщо це передбачено договором оренди. Всі зобов'язання орендаря перед орендодавцем щодо відновлення і поповнення орендованих основних засобів та з компенсації списа­них і відчужених об'єктів відображаються на рахунку 48 «Цільове фінансування та цільові надходження» субрахунок «Фонд від­творення орендованих основних засобів».

Операції з передачі орендодавцю власних необоротних акти­вів або придбаних відповідно до порядку використання фонду відтворення орендованих основних засобів орендар відображає за дебетом 972 «Собівартість реалізованих необоротних активів» та кредитом 10 «Основні засоби» на залишкову вартість власних активів або 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» на вартість придбаних об'єктів. Одночасно дебетується 48 «Ці­льове фінансування та цільові надходження» та кредитується 742 «Дохід від реалізації необоротних активів». На суму цієї операції нараховується податок на додану вартість: Дебет 742 «Дохід від реалізації необоротних активів» та Кредит 641 «Розрахунки за податками». Аналогічним чином відобра­жаються витрати з модернізації орендованих об'єктів.

Якщо договором оренди передбачено, що ремонт орендованих основних засобів орендар проводить за рахунок фонду відтво­рення, то фактичні витрати з ремонту, погоджені між орендарем і орендодавцем, відображаються в обліку записом за дебетом 48 «Цільове фінансування та цільові надходження» та креди­том 703 «Дохід від реалізації робіт та послуг». Одночасно відо­бражається нарахування податку на додану вартість: Дебет 703 «Дохід від реалізації робіт та послуг» та Кредит 641 «Роз­рахунки за податками».

Якщо договором оренди не передбачено проведення поліп­шень орендованих основних засобів, то після закінчення терміну дії договору оренди проведені поліпшення передаються орендо­давцю з наступною компенсацією витрат. У разі якщо поліпшен­ня майна можна відокремити від основного об'єкта оренди без погіршення його стану, вони залишаються у орендаря.

Частина орендної плати, яка становить винагороду за корис­тування орендованим майном і згідно договору регулярно спла­чується орендодавцям грошима, натурою або шляхом надання послуг, підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб. Утримання відображаються за дебетом 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» та кредитом 641 «Розрахунки за податками».

Відповідно до Рекомендацій № 97 договір оренди майна, що перебуває у спільній частковій власності, рекомендується укла­дати на термін, який відповідає терміну оренди землі.

Орендар нараховує плату за користування майном, яка скла­дається з двох частин:

— премія власнику в розмірі не менше 1 % від вартості на­лежних йому основних засобів, яка виплачується власнику май­на в грошовій, натуральній формі чи послугами за домовленіс­тю сторін;

— амортизаційна складова в розмірі амортизаційних відраху­вань на орендоване майно, яка є джерелом формування фонду відтворення орендованих основних засобів.

Створення фонду відтворення не є обов'язковим. Колектив співвласників може передати в оренду майно без створення фон­ду відтворення. Відповідно до П(С)БО 14 «Оренда» витрати на ремонт і поліпшення є витратами орендаря. Тому в договорі на передачу в операційну оренду основних засобів від колективу власників майнових паїв можна передбачати фонд не створюва­ти, а витрати на утримання основних засобів здійснювати за ра­хунок орендаря або орендодавця. Кореспонденція рахунків при цьому представлена в таблиці 12.2.

При придбанні основних та оборотних засобів новоствореними підприємства за договором міни чи купівлі продажу з фізич­ними особами — власниками паїв оформляється кореспонденці­ями рахунків (див. табл. 12.3).

Для збереження майна сільськогосподарських підприємств, як цілісного майнового комплексу, колектив співвласників має пра­во передавати майнові паї новоствореним підприємствам як оре­нда цілісного майнового комплексу.

Таблиця 12.1





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 704 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...