Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10 . Лакофарбові матеріали



1. Призначення лакофарбових покриттів.

2. Вимоги до лакофарбових покриттів.

3. Будова лакофарбового покриття і вимоги до основних матеріалів.

4. Класифікація лакофарбових покриттів.

5. Лакофарбові матеріали. Їх призначення і властивості.

6. Компоненти лакофарбових матеріалів.

7. Класифікація позначень лакофарбових матеріалів.

8. Видалення старих лакофарбових покрить. Нанесення покривних лакофарбових матеріалів.

1. Фарбове покриття є одним з показників, що характеризують легковий автомобіль. Воно створює не тільки загальне враженняня: якісне покриття і подальший систематичний і ретельний догляд за ним - це ще і надійний захист від корозії, продовження терміну служби автомобіля. В процесі експлуатації автомобілів лакофарбові покриття втрачають свої якості..

2. Відповідно до призначення лакофарбові матеріали та покриття з них повинні відповідати таким основним вимогам:

- міцно утримуватися на поверхні;

- володіти необхідною механічною міцністю, твердістю і еластичністю;

- володіти стійкістю проти дії вологи, нафтопродуктів

- бути водо-і газонепроникними;

- зберігати свої властивості при високих температурах влітку і низьких

температурах взимку (володіти температурною стійкістю);

3. Основними елементами будови багатошарового лакофарбового

покриття є: шар грунту, шар шпаклівки і кілька шарів фарби.

Вони наносять у визначеній технологічній послідовності. Лакофарбові покриття наносять тільки на попередньо підготовлені поверхні,

4. Лакофарбові покриття класифікують за матеріалом покриття, зовнішнім виглядом поверхні покриття (клас покриття) і за умовами експлуатації (група покриття) (ГОСТ 9.032-74). Матеріал покриття позначається відповідно до сказаного вище.

За зовнішнім виглядом поверхні лакофарбових покриттів поділяються на чотири класи.

Перший клас характеризується рівною однотонною поверхнею, без дефектів, видимих ​​неозброєним оком. По першому класу фарбують кузови легкових автомобілів, і в цьому випадку лакофарбове покриття складається з грунту, місцевої і загальної шпаклівки і 3-6 шарів краски. Другий клас допускає на поверхні окремі малозамітні дефекти: смітинки, штрихи, сліди зачистки і т.п. За другим класом фарбують кузови автобусів, кабіни, оперення і капоти вантажних автомобілів, тракторів, будівельних та дорожніх машин.

Третій к лас допускає нерівності, пов'язані зі станом поверхні, що фарбується до її забарвлення.

Четвертий клас допускає видимі дефекти, які не впливають на захисні властивості покриття.

За умовами експлуатації (стійкості) лакофарбові покриття розділяються на вісім груп:

- стійкі всередині приміщення (П); - атмосферостійкі (А), до яких відносяться покриття для автомобілів, тракторів, будівельних і дорожніх машин; - хімічно стійкі (X, ГК, ХЩ); - водостійкі в прісній (В) і морській воді (ВМ); - термостійкі (Т);- маслостійкі (М);

- бензостійкі (Б); - електроізоляційні (Е).

За ступенем блиску лакофарбові покриття поділяються на глянцеві, напівглянцеві і матові.

5. Лакофарбові матеріали служать для створення на поверхні, що підлягає фарбуванню, міцного шару з лаків і фарб, запобігаючи утворенню корозії на кузовах автомобілів (які виготовляються найчастіше з листової сталі) і т.д. та для декоративного оздоблення.

Лакофарбові матеріали поділяють на основні та допоміжні (ГОСТ 9825-73). До основних відносять грунти, шпаклівки, лаки і фарби. До допоміжних - рідини для підготовки поверхні до фарбування і для догляду за лакофарбовими покриттями.

Основне призначення грунтів – забезпечети хорошу адгезію (прилипаємість) фарби до поверхні.Промисловість виготовляє цілий ряд грунтовок. Їх підбір залежить від відповідного завдання і виду покривної емалі.

Для шпатлювання найчастіше застосовують двокомпонентні поліефірні шпаклівки. Попередньо поверхня повинна бути знежирена, з неї повинна бути видалена іржа і після того її необхідно висушити. Двокомпонентні поліефірні шпаклівки мають хороші адгезійні властивості з усіма поверхнями (чистий метал, грунтовки, лакофарбові шари знаходяться в хорошому стані). Зараз є універсальні поліефірні шпаклівки, які можна наносити і на оцинковані сталеві поверхні.

Основне призначення фарб – створювати необхідне забарвлення, блиск і міцність поверхневого шару. Для посилення цих властивостей в деяких випадках поверх фарби наноситься лакове покриття.

Покривні емалі є основним елементом лакофарбового покриття.

Одним з складових елементів емалі є смола від якої залежить можливість нанесення її на поверхню, сушка, здатність бути перефарбованою і твердість. Смоли, які містяться в сучасних ремонтних лакофарбових матеріалах поділяються на: нітроцелюлозні; синтетичні алкидні; акрилові.

6. Лакофарбові матеріали, з яких отримують лакофарбові покриття, мають рідку консистенцію і містять в своєму складі наступні компоненти. Основу лаків, фарб, грунтів і шпатлівок становлять плівкоутворювачі - речовини, здатні створювати суцільну тверду покривну плівку. Застосовуються рідкі та тверді плівкоутворювачі. До рідких відносяться натуральні і синтетичні висихаючі масла (льняне, конопляне, бавовняне, соняшникове та ін), на основі яких готують масляні лаки і фарби, масляні грунти і шпаклівки. У вигляді термічно і хімічно оброблених продуктів вони є основою різних сортів оліфи. Кращі сорти оліфи (натуральної) виробляють з лляної олії. Твердими плівкоутворювачами є природні смоли (шелак, каніфоль і продукти її переробки, асфальт і т.д.) І синтетичні термопластичні, термореактивні полімери (гліфтальові і резольні смоли, ефіри, целюлози і т.д.).

Залежно від виду плівкоутворювача отримують два типи фарб:

оліфа+пігмент = масляна фарба;

лак + пігмент = емалева фарба.

Найбільше поширення в якості пігмента отримали перетворені на порошки оксиди металів (заліза, свинцю, цинку, титану тощо), деякі ретельно перемелені природні неорганічні речовини (крейда, охра) і алюміневая пудра. Основне призначення пігментів - надати фарбі бажаний колір. Розчинники служать для розчинення плівкоутворювачів і утворення лаків. Вони являють собою леткі рідкі органічні сполуки, які повинні випаруватися без залишку після нанесення лакофарбового матеріалу на поверхню.

Розріджувач і використовуються для часткової заміни розчинника і для пониження в'язкості лакофарбових матеріалів, вони є сумішами більш дешевих продуктів, ніж розчинники.До найбільш широко застосовуваним розчинників і розріджувачів відносяться: Бензин-розчинник (уайт-спірит) являє собою вузьку фракцію бензину прямої перегонки, википає в межах 165-200 ° С.

Кам'яновугільний сольвент (сольвент-нафта) є продуктів перегонки кам'яновугільної смоли і являє собою суміш різних ароматичних вуглеводнів (ксилолу, толулу, бензолу) і вуглеводнів інших груп.

Для підвищення експлуатаційних характеристик деревину модифікують різними фізичними і хімічними методами.

Найбільш поширеним матеріалом для виготовлення або ремонту вантажних платформ автомобілів є дошки і бруси.

Ефективним шляхом підвищення експлуатаційних властивостей виробів з деревини являється розробка композиційних матеріалів на її основі. Залежно від виду деревного наповнювача, характеру його розподілу, типу єднального, технології виготовлення розрізняють наступні види деревних матеріалів:

- деревно-шаруваті пластики (Фанера); - древопластики;

- композиційні деревні пластики (ДКП).

Різновидом ДКП є деревостружкові плити (ДСП), що є пресовані композиції із стружки або тирси з єднальними наповнювачами, облицьовані шпоном.

7. Гумові матеріали.

Завдяки високій еластичності і пружності, здатності поглинати вібрації і ударні навантаження, хорошій механічній міцності і опору стиранню, електроізоляційним і іншим властивостям гума є незамінним матеріалом для ряду автомобільних деталей. Гуму використовують для виготовлення опор двигуна; шлангів систем охолодження, живлення, мащення, опалення і вентиляції; привідних пасів; ущільнювачів кузова і кабіни; втулок ресор і інших деталей підвіски; манжет, шлангів, чохлів, діафрагм гальмівної системи; деталей амортизаторів, шумоізолюючих елементів передньої і задньої підвісок; колісних грязевых щитків, килимків для кабіни і кузова та ін. Та все ж головне застосування гуми на автомобілі - це пневматичні шини.

Контрольні запитання:

1. Які загальні властивості пластичних матеріалів?

2. Охарактеризуйте два основні види пластмас.

3. Як використовуються пластмаси в автомобілебудуванні?

4. Які переваги і недоліки клейових зєднань?

5. Дайте характеристику використання клеючих матеріалів.

6. Яке призначення і основні вимоги до оббивочних матеріалів?

7. Яке призначення і основні вимоги до ущільнюючих матеріалів?

8. Яке призначення і види електроізоляційних матеріалів?

9. Охарактеризуйте матеріали з деревини і їх використання в автомобілях.

10. Охарактеризуйте матеріали з гуми і їх використання в автомобілях.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 3959 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...