Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Цетанове число 30 35 40 45 55 60 80



Оптимальне значення цетанового числа – 40-50. Використання палива з цетановим числом менше 40 призводить до жорсткої роботи двигуна, а більше 50 – до збільшення питомої витрати палива за рахунок зменшення повноти згоряння. Влітку можна успішно застосовувати паливо з цетановим числом 40, а взимку, для забезпечення пуску холодного двигуна, цетанове число повинно бути більше 45.

6. Асортимент дизельних палив та їх умовне позначення.

Згідно з ДСТУ 3868-99, який затверджено і впроваджено наказом Держстандарту України від 8 квітня 1999 року №179, чинним від 01.09.1999 року, для швидкохідних дизелів автомобільної техніки виготовляються такі марки дизельного палива:

Л – літнє, рекомендується до використання при температурі повітря не нижче мінус 5°С. За згодою із споживачем, допус­кається виробляти дизельне паливо з температурою застигання не вище 0°С, за мінімальної температури повітря на місці застосування не нижче 5°С;

Приклад: Паливо дизельне Л-0,10-40 за ДСТУ 3868-99;

В той же час стислий природний газ має і ряд недоліків, стримуючих його широке застосування:

- зберігати СПГ доводиться в стислому виді, оскільки в зріджений стан він переходить важко - при температурі мінус 82 °З і тиску не нижче 4,5 МПа;

- велика маса балонів значно знижує вантажопідйомність автомобіля;

- невеликий запас ходу;

- складність заправного устаткування газонаповнювальних станцій.

Природні родовища містять 82-98% метану, до 6% етану і 4-20% пропану.

6. Останніми роками у ряді країн поновився інтерес до газогенераторних автомобілів, що дозволяє перевести генераторний газ з розряду альтернативних палив в звичайне газоподібне паливо. У цих автомобілях двигун працює на продуктах газифікації твердого палива, що отримуються в спеціальному пристрої (газогенераторі).

Генераторний газ отримують при переробці твердого палива - деревних чурок і відходів, деревного і кам'яного вугілля, торф'яних і солом'яних брикетів, коксу і т. д. Газ утворюється в результаті термохімічної взаємодії кисню з вуглецем твердого палива в процесі газифікації. Для цього процесу дуже важливі такі показники твердого палива, як бітумінозна зольність, реакційна здатність, вологість, механічна міцність, об'ємна маса, спікливість і т. д.

Контрольні запитання:

1. Коли були зроблені перші спроби використання газового пального?

2. Які види газів використовують як пальне для автомобілів?

3. Які особливості роботи автомобіля на зріджених нафтових газах?

4. Які особливості роботи автомобіля на стиснутих природних газах?

5. Які переваги і недоліки газового пального над рідкими паливами?

6. Які переваги і недоліки стиснутого природного газу над зрідженим нафтовим газом?

7. Як використовують газове пальне за рубежем?

8. Що таке генераторний газі як його можна використовувати в якості пального для автомобілів?

9. Дайте характеристику альтернативним видам палива.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 466 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...