Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи оцінки еколого-економічних збитків



Забруднення навколишнього природного середовища – надходження у навколишнє природне середовище речовини і (або) енергії, властивості, місце розташування або кількість яких чинять негативну дію на навколишнє природне середовище.

Негативна дія на навколишнє природне середовище – дія господарської або іншої діяльності, наслідки якої призводять до негативних змін в якості навколишнього природного середовища.

Економічний збиток – це грошова оцінка негативної дії шкідливих речовин, що містяться в забрудненому навколишньому природному середовищі, на стан реципієнтів.

Реципієнти – це населення; об'єкти житлово-комунального господарства, міський транспорт, міські зелені насадження; сільськогосподарські угіддя; лісові ресурси; основні фонди промисловості; рибні запаси; рекреаційні ресурси.

Схематично послідовність визначення економічного збитку виглядає так:

«емісія шкідливих речовин та енергії із джерел їх утворення» «розповсюдження шкідливих речовин та енергії в оточуючому природному середовищі» «утворення натурального збитку у реципієнтів» «формування економічного збитку»

q Оцінюючи емісію шкідливих речовин і енергії з джерел їх утворення, доводиться не лише визначати кількість і вигляд шкідливих речовин і енергії, але і здійснювати ідентифікацію джерела емісії.

q Встановлюючи межі поширення і концентрацію шкідливих речовин в навколишньому природному середовищі і оцінюючи натуральний збиток, що заподіюється реципієнтові шкідливою речовиною, необхідно вирішити складне завдання, що описується залежністю: «доза-ефект». «Доза» визначається концентрацією і відносною агресивністю шкідливої речовини, а ефект – наслідками в натуральному вираженні дії шкідливої речовини на реципієнта.

q Головним елементом в оцінці натурального збитку є з'ясування того, що відбувається із реципієнтом при дії на нього одного або декількох шкідливих речовин, в тій або іншій кількості тих, що містяться в навколишньому природному середовищі.

Інструментальні методи розрахунку економічного збитку від забруднення навколишнього природного середовища передбачають поетапне визначення його величини.

q На першому етапі проводиться укрупнена пореципієнтна оцінка економічного збитку від забруднення навколишнього природного середовища.

q Другий етап розрахунку економічного збитку – визначення витрат на попередження дії забрудненого навколишнього природного середовища на стан реципієнтів і витрат що будуть викликані дією на стан реципієнтів забрудненого навколишнього природного середовища.






Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 381 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...