Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Адміністративне право України



Методичні вказівки для підготовки до семінарських (практичних) занять студентам IІ курсу денної форми навчання

спеціальності «Правознавство»

М. Івано-Франківськ

Р.

Схвалена на засіданні кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права (протокол №7 від 29 січня 2013р.)

Затверджена на засіданні Науково-методичної ради Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (протокол № _ від __ _________2013р.)


Зміст

Вступ  
Тема 1. Виконавча влада, державне управління та адміністративне право  
Тема 2. Предмет, метод, система і джерела адміністративного права  
Тема 3. Адміністративно-правові норми і відносини    
Тема 4. Суб’єкти адміністративного права    
Тема 5. Державна служба та державні службовці    
Тема 6. Форми і методи державного управління. Адміністративний примус Поняття і види форм державного управління.    
Тема 7. Адміністративне правопорушення (проступок) і адміністративна відповідальність. Адміністративні стягнення    
Тема 8. Провадження у справах про адміністративні правопорушення    
Тема 9. Забезпечення законності в державному управлінні    
Тема 10. Діяльність з надання адміністративних послуг    
Тема 11. Адміністративні договори  
Тема 12. Державне управління у сфері економічної, фінансової, банківської діяльності держави    
Тема 13. Державне управління у сфері промисловості та господарювання    
Тема 14. Управління соціально-культурним будівництвом    
Тема 15. Управління адміністративно-політичною діяльністю    
Тема 16. Державне управління внутрішніми справами    
Тема 18. Організація управління юстицією    
Література, рекомендована для опрацювання до всіх тем курсу  
Інформаційні ресурси  
     

Вступ

Адміністративне право, як і конституційне право, опосередковує функціонування публічної влади в державі, тобто воно є правом державного управління, що передбачає владний вплив держави, в особі державних органів і посадових осіб, на різноманітні суспільні відносини.

Метою адміністративного права є закріплення таких форм і напрямків діяльності зазначених органів, їх посадових осіб, які б забезпечували повсякденний демократичний режим цих відносин на основі непорушності конституційних прав і свобод людини і громадянина. Конституційна вимога щодо переходу від пануючої у минулому ідеології "домінування держави" над людиною до нової ідеології — "служіння держави" людині стає основним принципом адміністративного права і проходить через весь його зміст.

На сучасному етапі розвитку суспільства адміністративне право України є однією з провідних галузей українського публічного права, нормами якого регулюються суспільні відносини здебільшого управлінського характеру, що складаються переважно у сфері державного управління в процесі функціонування виконавчої влади, у сфері місцевого самоврядування, а також у процесі здійснення внутрішньо-управлінської діяльності інших державних формувань.

Адміністративне право є також однією з фундаментальних юридичних дисциплін, яка передбачає вивчення значного комплексу теоретичних положень та правових інститутів, великого масиву нормативно-правових актів, що містять адміністративно-правові норми і визначають правовий статус різних суб’єктів управлінських стосунків, а також широкого діапазону суспільних відносин управлінського характеру з урахуванням їх різнобічного адміністративно-правового регулювання.

Викладання курсу «Адміністративне право України» має за мету отримання студентами теоретичних знань, практичних навиків і вмінь, необхідних для здійснення ними професійної діяльності юриста.

Задачами викладання курсу є: формування у студентів уявлення про адміністративно-правові норми і відносини; суб’єктів адміністративного права; адміністративний примус і адміністративну відповідальність; основи адміністративно-правової організації управління економікою, соціально-культурною, адміністративно-політичної та іншими сферами.

В результаті вивчення курсу «Адміністративне право України» студенти повинні:

знати адміністративно-правовий статус громадян, органів виконавчої влади, виконавчо-розпорядчих органів місцевого самоврядування, адміністрацій підприємств, установ, організацій, інших суб’єктів адміністративно-правових відносин;

розуміти форми і методи діяльності органів виконавчої влади, виконавчо-розпорядчих органів місцевого самоврядування, адміністрацій підприємств, установ, організацій; способи адміністра­тивно-правового регулювання;

вміти аналізувати управлінські ситуації і оцінювати діяльність органів виконавчої влади, виконавчо-розпорядчих органів місцевого самоврядування, адміністрацій підприємств, установ, організацій, державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування, посадових осіб державних і недержавних підприємств, установ, організацій; якість актів управління, що ними приймаються;

мати уявлення про реальну практику державного регулювання, контролю і нагляду, здійснювану органами виконавчої влади; про діяльність виконавчо-розпорядчих органів місцевого самоврядування, адміністрацій підприємств, установ, організацій усіх форм власності;

володіти навиками підготовки, прийняття і реалізації адміністративно-правових актів.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 292 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...