Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до точності визначення місця судна в різних зонах плавання



У загальному випадку в кожному морі можуть бути виділені окремі зони з характерними для них навігаційно-гідрографічними особливостями і умовами плавання. Такими зонами є:

- зона відкритого моря;

- прибережна зона;

- зона стиснутого плавання.

Так, навігаційно-гідрографічні особливості плавання в цих зонах пред'являють свої специфічні вимоги до засобів навігаційно-гідрографічного обладнання (надалі ЗНО).

Зона відкритого моря - весь водний простір океанів і морів, що лежить за межами зорової і радіолокаційної пильності берегових ЗНО. Великі глибини, незначна кількість або відсутність навігаційних небезпек дають можливість широкого вибору шляхів проходження судна. Плавання в зоні відкритого моря вільне або по оголошених рекомендованих шляхах. Як правило, рекомендовані шляхи визначають загальний напрямок потоку двостороннього руху судів, без певних границь або із границею з однієї сторони.

У ряді випадків, особливо в районах інтенсивного судноплавства, частина рекомендованих шляхів використовується для поділу руху зустрічних потоків. Такі шляхи визначають напрямок руху і можуть мати обмеження по ширині.

Основним способом отримання місця судна в цій зоні є числення шляху з періодичним визначенням місця по ЗНО або світилах.

Прибережна зона - частина моря, що лежить уздовж материкового берега, берегів, архіпелагів і віддалених островів, у якій можливо зорове і радіолокаційне спостереження берегових ЗНО.

Ширина прибережної зони приймається 30- 50 миль. Близькість берега, порівняно невеликі глибини, надводні і підводні навігаційні небезпеки ускладнюють плавання і обмежують вибір шляху проходження судна в прибережній зоні. Плавання в зоні здійснюється в основному по рекомендованих шляхах або фарватерам обмеженої ширини і тільки в окремих районах допускається вільне плавання.

Умови плавання в прибережній зоні вимагають підвищення точності і швидкості визначення місця судна в порівнянні із зоною відкритого моря.

Зона стиснутого плавання містить у собі канали, вузкости, шхери, акваторії портів, гирлові ділянки судноплавних рік. Плавання в зоні здійснюється, як правило, по строго певних напрямках, що забезпечує безпечний шлях проходження. Умови плавання в зоні вимагає контролю місця розташування судна із ще більшої в порівнянні з іншими зонами точністю і частотою визначення. На особливо складних ділянках, через відсутність часу на інструментальні визначення, використовується лоцманський метод керування судном.

У районах інтенсивного судноплавства незалежно від зони, у якій проходять шляхи проходження судів, з метою підвищення навігаційної безпеки плавання і зменшення небезпеки зіткнень застосовується система поділу зустрічних потоків руху, встановлення глибоководних шляхів для судів з великим осіданням і зон прибережного плавання.

Однієї з мір, що передбачаються системою поділу руху, є введення на морських шляхах зон або ліній, що розділяють рух судів, що випливають у протилежних напрямках. По обидві сторони від зони або лінії поділу руху приділяється смуга однобічного руху. У місцях сходження декількох рекомендованих шляхів уводять райони кругового руху, плавання в які здійснюється у встановленому порядку навколо певної зони або крапки до виходу у відповідну смугу руху.

Загальні принципи встановлення і використання шляхів і систем поділу руху судів, а також опису шляхів і систем поділу руху судів приводяться в "Рекомендаціях для плавання в районах поділу руху судів" видання Гуніо, в "Керівництвах для плавання" або в "Режимі плавання в ________ море".

Шляхи і системи руху в міжнародних водах встановлюються зі схвалення ИМКО, у територіальних водах України - компетентними органами України.

Повні дані про системи поділу рухи і рекомендовані шляхи публікуються в "Повідомленнях мореплавцям". Встановлені системи поділу рухи показуються на морських навігаційних картах.

Основними факторами, від яких залежить необхідна точність визначення місця судна, що забезпечує навігаційну безпеку в зоні плавання, є відстань до найближчих до шляху проходження навігаційних небезпек, ширина каналу, фарватеру або безпечного проходу узкости. Крім того, необхідна точність залежить від завдань, розв'язуваних судами в даному районі, інтенсивності руху, швидкості ходу судна, його маневрених елементів і розмірів. Збільшення швидкості ходу і водотоннажності судна не тільки підвищують вимоги до точності, але і викликають необхідність значно скоротити час обробки обмірюваних навігаційних параметрів при визначеннях.

Точність визначення оцінюється середньої квадратичної похибки (СКП) М, що представляє собою радіус кола, у межах якого може перебувати судно. Імовірність Р знаходження дійсного місця судна в колі радіусом М залежить від співвідношення вісей еліпса похибки і коливається в межах Р = 0,683 при b: a = 0,1 і Р = 0,632 при b: a = 1.

При відомих елементах еліпса ймовірність СКП приймається Р = 0,632. Граничну М^ залежно від заданої її імовірності розраховують по формулі

М^ = КрМ

де Кр = коефіцієнт, що вибирається з таблиці № 1 по заданій імовірності Р і співвідношенню піввісей еліпса похибок

Т а б л и ц я № 1

    Р Співвідношення піввісей еліпса похибок b: a
  0,1     0,2   0,4   0,6   0,8   1,0
             
  0,950   0,990   0,993   0,997   1,96   2.57   2,69   2,96   1,93   2,54   2,66   2,92   1,86   2,43   2,52   2,78   1,79   2,29   2,38   2,61   1,74   2,18   2,27   2,47   1,73   2,15   2,23   2,41

При невідомих елементах еліпса похибок коефіцієнт Кр вибирається для співвідношення b: a = 1.

Міжнародна асоціація маякових служб (МАМС) рекомендує наступні точності визначення місця судна в різних зонах плавання при забезпеченні наступної імовірності знаходження судна в межах:

- каналу, шириною 100 м - 0,997;

- фарватеру, шириною 250 м - 0,993;

- фарватеру 2 - 20 кбт - 0,950;

- смуги руху 10 - 20 кбт - 0,950.

Рекомендації МАМС приводяться в таблиці № 2.

Т а б л и ц я 2

    З о н а п л а в а н н я   Допустима середня квадратична похибка визначення місца судна   Частота визначення Допустимий час обробоки навігаційних параметрів
       
Зона стисненного плавання:   - акватории портів, гаваней;   - вузьки (ширина 100-200 м) канали і фарватери.   Прибрежна зона:   - фарватери шириной 2-20 кбт;   - системи розподілу руху;   - рекомендовані шляхи в відстані до 25 миль від берега;   - рекомендовані шляхи в відстані більше 25 миль від берега;   Зона відкритого моря     5 - 20 м   0,15 ширина канала, фарватера     0,2 ширина фарватера   0,2 ширина смуги однобічного напрямку 1 - 5 кбт     2 % від відстані до берега, але не більше 2-х миль     2 % від відсьані до небезпеки, але не більше 2-х миль     Безперервно   1 - 5 мин     1 - 5 мин   10 - 30 мин   20 - 30 мин     1 - 2 час   2 - 4 час     Миттєво   0,5 - 1 мин     0,5 - 1 мин   1 - 3 мин   1 - 3 мин     5 - 10 мин   10 - 15 мин

Наведені в таблиці значення відповідають Резолюції Міжнародної морської організації (ІМО) А529 (ХІІІ) від 17 листопада 1983 р.

Зараз ми знаємо, що засоби навігаційно-гідрографічного обладнання повинні забезпечити задану точність визначення місця судна для безпечного плавання.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 844 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...