Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Походження держави



1. Заповніть таблицю.

Передумови виникнення держави
економічні соціальні політичні географічні
       
       
       
       
       

2. Заповніть таблицю. Охарактеризуйте шляхи формування держави.

Східний шлях. Афіно-римський шлях. Західноєвропейський шлях.
     

3. У німецьких народів важливим фактором виникнення держави і права було завоювання ними колишніх територій Римської імперії, яка на той час уже розпадалася. Для тримання в покорі населення завойованих територій німці (варвари) ставили своїх намісників, які перетворювалися на князів. Тому ці процеси спонукали прискорення розпаду первісного ладу в німців і утворення ранньофеодальної держави. Яка з відомих Вам теорій підходить до зазначеного історичного випадку?

4. Із наведеного переліку виберіть теорії походження держави:


1. договірна; 2. нормативістська; 3. теологічна; 4. історико-матеріалістична; 5. саксонська; 6. біологічна; 7. варварська; 8. насилля. А. 2,4,6,7,8; Б. 2,3,4,6,7; В. 1,3,5,7,8; Г. 1,3,4,6,8.

5. Установіть відповідність між теорією виникнення держави і її основоположником (прихильником).

1. Договірна теорія 2. Теорія насильства 3. Органічна теорія 4. Теологічна теорія А. Ф Аквінський Б. Р. Філмер В. Л. Гумплович Г. Б.Спіноза Д. Г.Спенсер
  А Б В Г Д
           
           
           
           

6. Установіть відповідність між терміном і його значенням.

1. Плем'я 2. Суспільно-економічна формація 3. Цивілізація 4. Суспільство   А. це соціальна форма матерії, продукт взаємодії людей, ор­ганізація їхнього життя, сутність якої полягає в різноманітних (еко­номічних, політичних, культурних, релігійних) зв’язках між людьми та їхніми об’єднаннями. Б. історичні типи суспільства, що ґрунтувалися на певному способі виробництва (первісне, рабовласницьке, феодальне, капіталістичне, соціалістичне суспільство). В. це замкнений локальний стан розвитку культури суспільства Г. спільність людей у докласовому суспільстві, що складалася з кількох родів, які мали багато спільних рис та інтересів: загальний діалект мови, однакові звичаї і релігійні культи, спільну територію для полювання і проживання, загальне ім’я та ін. Д. братство двох і більше племен, що характеризується розширеними взаємними зв’язками між родами і племенами.  
  А Б В Г Д
           
           
           
           

7. Ваш однокурсник Сергій пояснює походження держави природним ходом суспільного розвитку, закономірним об'єднанням людських співтовариств від сім'ї до більш значних структур (сім'я - рід - плем'я - держава). Однокурсниця Оксана вважає, що держава виникла тому, що людська психіка має особливі властивості - потребу підкорятися волі сильнішого, розумнішого. До того ж у людей існує психологічна потреба жити в організованому суспільстві. Що можна сказати про точки зору Сергія та Оксани? Яка ваша власна точка зору на походження держави?

8. Виходець з українського міста Ніжина, перший професор права Московського університету, автор новітньої теорії держави і права Семен Юхимович Десницький (1740—1789) у становленні такого суспільного явища як держава вирізняв чотири стадії.

Перша стадія — це первісний стан, у якому сім’я відсутня, а основними промислами були лови звірів та збирання плодів. На цій стадії поняття власності відсутнє.

На другій стадії люди почали впорядковувати свій промисел, перейшли до скотарства. Рівночасно, на думку вченого, відбувалися зміни у відносинах жінки й чоловіка: почала складатися сім’я, в якій один чоловік мав декількох жінок. У людей виникли перші уявлення про колективну власність, в основі якої — спільне володіння стадом худоби.

Скотарство заступила прогресивніша стадія — хліборобство. Роль жінки значно зросла, виникла моногамна сім’я, а на основі володіння предметами побуту, знаряддями праці, зібраним урожаєм формувалась приватна власність. Наслідком розвитку сім’ї стали родини, які визначали межі своїх володінь та огороджували їх від інших сімейств і ворожих зазіхань.

Остання стадія розвитку суспільства — комерційна. На цій стадії завдяки об’єднанню сімей виникла держава (на думку С. Ю. Десницького, феодальна), остаточно сформувалося поняття приватної власності, відносини між людьми (і членами сім’ї) почали регулюватися законом.

Проявом якої концепції походження держави і права є теоретико-правові ідеї С. Ю. Десницького? Обґрунтуйте свою відповідь.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 648 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...