Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Використання прибутку підприємства



Порядок використання прибутку визначає власник підприємства або уповноважений ним орган згідно з статутом підприємства.

За рахунок прибутку, в першу чергу, по встановленим нормативам здійснюються розрахунки з бюджетом, формуються цільові фонди на підприємстві, покриваються збитки минулих років.

Нерозподілений прибуток – це сума чистого прибутку, нерозподіленого у вигляді дивідендів між акціонерами і власниками підприємства.

Для обліку нерозподіленого прибутку або непокритих збитків передбачений рахунок 44 „Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”.

По кредиту рахунка відображається збільшення прибутку від усіх видів діяльності, по дебету – збитки та використання прибутку.

До рахунку 44 відкривають такі субрахунки:

441 „Прибуток нерозподілений”

442 „Непокриті збитки”

443 „Прибуток, використаний у звітному періоді”

Чистий прибуток, одержаний акціонерним товариством як результат його господарської діяльності, після сплати податків до бюджету, а також інших платежів, спрямовується на виплату дивідендів учасникам товариства в розмірі, обумовленому зборами учасників товариства.

Сума, що залишається спрямовується на формування таких фондів:

- резервного фонду (не більше 25% статутного капіталу, щорічні відрахування у розмірі не більше 5% чистого прибутку);

- фонду сплати дивідендів;

- фонду соціально-культурного розвитку.

В разі потреби підприємство можу формувати й інші фонди.

Збитки, що можуть виникнути в результаті діяльності підприємства, покриваються з резервного фонду, а у разі недостатності – з інших фондів, створених на підставі установчих документів.






Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 392 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...