Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація кредитних операцій комерційного банку за рівнем ризику



Фінансовий стан позичальника Обслуговування боргу позичальником
«добре» «слабке» «незадовільне»
Клас «А» Стандартна Під контролем Субстандартна
Клас «Б» Стандартна Субстандартна Субстандартна
Клас «В» Субстандартна Субстандартна Сумнівна
Клас «Г» Сумнівна Сумнівна Безнадійна
Клас «Д» Сумнівна Безнадійна Безнадійна

Загальна заборгованість за кредитними операціями вважається валовим кредитним ризиком для банку-кредитора. Однак у разі виникнення безнадійного боргу за кредитною операцією банк може покрити частково або повністю свої втрати за рахунок реалізації забезпечення. Саме тому резерв формується виходячи не з валового, а з чистого кредитного ризику. Чистий кредитний ризик — це ризик кредитора з урахуванням забезпечення за кредит­ною операцією. Чистий кредитний ризик визначається шляхом зменшення валового кредитного ризику, класифікованого за ступенем ризику, на вартість прийнятого забезпечення за конкретною кредитною операцією. Причому наявне кредитне забезпечення береться в розрахунок за скоригованою вартістю з урахуванням:

· виду забезпечення;

· категорії кредитної операції.

Чим вищою є категорія кредитної операції, тим більша вартість забезпечення береться до уваги при розрахунку чистого кредитного ризику. З іншого боку, більш ліквідне забезпечення за кредитною операцією береться в розрахунок за вищою вартістю. Механізм урахування вартості кредитного забезпечення показано у табл. 8.3.

Таблиця 8.3





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...