Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Загальні положення податкового права в Україні



1. Податкове право та податкові правовідносини

Інститут податкового права представляється як складна сукупність фінансово-правових норм, які встановлюють права і обов’язки держави та платників податків, порядок погашення податкових зобов’язань, процес податкового контролю, застосування заходів відповідальності та регулюють суспільні відносини щодо встановлення та стягнення податкових платежів, а також щодо їх змін та скасування.

Метод податкового права є фінансово-правовим і передбачає використання імперативних норм (йдеться про безумовний характер імперативності).

Предмет податкового права – це сукупність визначених, однорідних, специфічних правовідносин, встановлених і контрольованих державою, що визначають правовий режим надходження грошових коштів від платників податків до держави для формування централізованих і децентралізованих грошових коштів.

Податкові правовідносини – це врегульовані нормами податкового права суспільні відносини, що виникають з приводу встановлення та стягнення податків, інших обов’язкових платежів з юридичних і фізичних осіб, де сторони є носіями прав і обов’язків, встановлених законом.


Суб’єктом податкових правовідносин – є особи, що можуть бути учасниками податкових правовідносин, наділені суб’єктивними правами та мають юридичні обов’язки, пов’язані зі сплатою податків і зборів до цільових фондів коштів держави й органів місцевого самоврядування.

Об’єктом податку є все те, що підлягає оподаткуванню (доход чи майно).

Податкові правовідносини виникають між
1. Державою та платниками з приводу визначення основних елементів оподаткування, порядку обчислення та справляння податків
2. Державою й органами місцевого самоврядування стосовно розмежування їх компетенції в податковій сфері, законодавчого закріплення за бюджетами різних рівнів тих чи інших податків як бюджетних доходів
3. Державою та органом, який забезпечує справляння податків щодо визначення правового статусу цих органів, порядку адміністрування податків, відповідальності за забезпечення своєчасного надходження податків до відповідних фондів
4. Органами ДПС і платниками податків з приводу взаємних прав і обов’язків, а також механізму їх реалізації




Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 142 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...