Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бюджетний устрій бюджетний процес



Предмет бюджетного права України – суспільні відносини що складаються в процесі формування та використання державного бюджету України.

Бюджетно-правові норми встановлюють правила поведінки для визначеного кола суб'єктів бюджетно-правових відносин, що виступають як сторони. Кожен суб'єкт цих відносин бере участь у розподілі доходної і видаткової частини Державного бюджету, у складанні, розгляді, утвердженні, виконанні бюджетів і розгляді звітів про їхнє виконання, а також контролю за виконанням Державного бюджету України і місцевих бюджетів.

Бюджетно-правові норми
1. Регулюють відносини при формуванні бюджетної системи, розподілі доходів і видатків між бюджетами 2. Визначають правову регламентацію бюджетного процесу та компетенцію його учасників 3. Визначають права й обов’язки суб’єктів бюджетних відносин, вказують на обставини, за яких учасники цих відносин стають носіями конкретних прав та обов’язків 4. Передбачають наслідки невиконання вимог, встановлених цими нормами
Бюджетно-правові норми
За змістом За часом дії
1. Матеріальні 2. Процесуальні 1. Постійні 2. Періодичні

Бюджетно-правові відносини – це суспільні відносини в галузі бюджету, що регулюються бюджетно-правовими нормами.

Суб'єктом бюджетних правовідносин виступає Україна, як суверенна держава в особі Верховної Ради, Президента України і Кабінету Міністрів, Верховної Ради й Уряду Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, місцевих органів самоврядування.

Обсяг прав і обов'язків органів виконавчої влади як суб'єктів бюджетних правовідносин залежить від місця і ролі в системі державного апарата й у системі виконавчих органів місцевого самоврядування.

Правові норми надають бюджетним відносинам офіційний характер, тобто державний захист.

Бюджетні правовідносини мають бюджетний період для всіх бюджетів і складають один календарний рік, що починається 1 січня щороку і закінчується 31 грудня того ж року.

Базовим джерелом бюджетного права є Конституція України. Бюджетний Кодекс України разом із щорічним Законом України “Про Державний Бюджет України” є основними джерелами бюджетного права.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...