Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття фінансів та їх функції




Фінанси є історичною категорією, тому що виникли ще за часів рабовласницького суспільства в умовах товарно-грошових відносин під впливом розвитку функцій та потреб суспільства.

   
 
 
 


З XVII ст. термін “фінанси” стає міжнародним і застосовується для визначення всіх відносин, пов’язаних із прибутками та видатками держави.



Фінанси та гроші взаємозалежні, але не тотожні поняття. Гроші є інструментом фінансових відносин, проте фінанси – це не всі грошові відносини, а лише відносини, пов’язані зі створенням, розподілом та використанням фондів коштів.


Об’єкт фінансів – грошові фонди.

Джерела фондів – фінансові ресурси відповідних ланок господарства.

Підстави на заснуванні яких викликана об’єктивна необхідність існування фінансів
1. Існування товарно- грошових відносин 2. Дія закону вартості 3. Застосування механізму розподілу та перерозподілу ВВП і національного доходу для забезпечення діяльності держави й органів місцевого самоврядування 4. Використання механізму контролю за фінансами та за господарською діяльністю колективних й індивідуальних суб’єктів

Центральне місце у фінансовій системі належить публічним фінансам, які поділяються на державні та місцеві. Заз­начені види фінансів можна розглядати у матеріальному та про­цесуальному значенні.

Державні фінанси – це система грошових відносин, яка виникає разом з державою і нерозривно пов’язана з її існуванням. Державні фінанси є підсистемою фінансової системи держави, через яку здійснюється вплив держави на її економічний та соці­альний розвиток.

У матеріальному значенні державні фінанси являють сукупність фінансових інститутів, за допомогою яких держава здійснює свою фінансову діяльність. Таким чином, їх можна визначити як систему грошових фондів держави, призна­чених для виконання властивих їй функцій, а також сукупність форм та методів, за допомогою яких ці функції реалізуються.

У процесуальному значенні державні фінанси є системою грошових відносин з приводу утворення (формування) і використання фондів грошових коштів з метою матеріального забезпечення виконан­ня завдань та функцій держави. Для державних фінансів прита­манні риси, які в своїй сукупності характеризують їх сутність:

ü завжди існують стосовно грошей чи грошового еквівалента;

ü зумовлені управлінською роллю держави;

ü є перерозподільними відносинами у сфері сукупного суспіль­ного продукту.

Необхідність державних фінансів зумовлена тим, що основним призначенням держави є забезпечення фінансовими ресурсами тих потреб, які не можна задовольнити через ринковий механізм, а також особисто кожним громадянином у зв’язку з об’єктивними причинами (наприклад, структурна перебудова економіки, боротьба з монополізмом, захист навколишнього середовища. Захист окремих категорій громадян, проведення наукових досліджень, загальна освіта, охорона здоров’я).

За допомогою місцевих фінансів здійснюється вплив органів місцевого самоврядування на економічний та соціальний розви­ток відповідних місцевих утворень.

У матеріальному значенні місцеві фінанси являють собою систему місцевих грошових фондів, призначених для виконання функцій місцевого самоврядування, а також сукупність форм та методів, за допомогою яких ці функції реалізуються.

У процесуальному розумінні місцеві фінанси є еко­номічними відносинами, що пов'язані з утворенням (формуван­ням), розподілом та використанням централізованих та децент­ралізованих фондів грошових коштів з метою виконання зав­дань та функцій місцевого самоврядування.

Незважаючи на відносну самостійність державних і місцевих фінансів у межах держави, публічні фінанси являють собою єди­ну категорію, що підтверджується:

ü унітарним устроєм держави;

ü єдністю грошової системи, економічної, фінансової та митної політики;

ü єдністю державної та місцевої систем управління та регулювання фінансово-кредитної системи.

Фінанси виражають грошові відносини, які виникають між:

ü підприємствами в процесі придбання товарно-матеріальних цінностей, реалізації товарів і послуг;

ü підприємствами і вищес­тоящими організаціями при створенні централізованих фондів грошових коштів і їх розподілі;

ü державою і підприємствами при сплаті ними податків до бюджету і фінансуванні видатків;

ü дер­жавою і громадянами при внесенні ними податків і добровільних платежів;

ü підприємствами, громадянами і позабюджетними фондами при внесенні платежів і одержанні коштів з них; ок­ремими ланками бюджетної системи;

ü органами страхування, підприємствами, населенням при сплаті страхових внесків і відшкодуванні шкоди при настанні страхового випадку;

ü нарешті, грошові відносини, що опосередковують кругообіг фондів підприємств.

Сутність фінансів, закономірності їх розвитку і роль у процесі суспільного відтворення визначаються економічним ладом суспільства, природою та функціями держави. Найбільш важливі ознаки, властивості й риси, які розкривають сутність фінансів, виявляються в їх функціях.

Функції фінансів





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1086 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...