Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пристрій обслуговування переривань



Часто даний пристрій називають ще контролером переривань, або системним контролером. Запити на переривання поступають по 8 входам і запам¢ятовуються в регістрі запитів на переривання. Далі запит поступає на дешифратор пріоритету, який зв¢язаний з регістром масок.. Якщо деякий запит володіє самим високим серед інших пріоритетом та не є замаскованим, він передається в регістр обслуговування запитів на переривання.

Д0¸Д7

П0

.

:

.

П7

Рис.4.22.Структура обміну інформації.

Дисципліна обслуговування переривань разом з тим, що її реалізує та підтримує - це та ціна, яку приходиться платити за магістральну структуру. Магістральна структура - це можливість отримувати будь-яку конфігурацію системи, можливість нарощування системи будь-якими додатковими пристроями, в тому числі і такими, які ще не існували на момент проектування МП-системи.

Обмін інформацією із зовнішніми пристроями буває:

1) програмний - в основній програмі є адреса переходу на підпрограму обслуговування зовнішнього пристрою;

2) по перериванню:

а) оглядовий - МП опитує зовнішні пристрої з метою виявлення активного;

б) векторний - пристрій вказує вектор програми (адресу) - зовнішній пристрій виставляє запит на переривання, МП підтверджує готовність переривання у відповідь - пристрій повідомляє адресу першої команди підпрограми обслуговування даного зовнішнього пристрою.Вектор переривання в основному складається із адреси двох чарунок: в одній записана адреса першої команди підпрограми обслуговування, а в іншій - слово-стан мікропроцесору (вміст регістра станів) в момент обслуговування зовнішнього пристрою.

3) в режимі прямого доступу до пам¢яті (ПДП). Вводиться спеціальний пристрій - контролер прямого доступу до пам¢яті. Контролер - це блок місцевого керування. Прямий доступ до пам¢яті використовується при необхідності обміну великими масивами інформації між пам¢ятю та зовнішнім пристроєм з метою прискорення цього обміну.

Обміни:

1) йде обмін, а МП заморожений;

2) МП відключений від ШД, але дає деяку визначену пам¢ять - в цей проміжок контролер може обміняти інформацію.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...