Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Компонентів



Виходячи із рис.4.3 можна зробити висновок, що до складу мікропроцесора входять три компоненти: арифметико-логічний пристрій (АЛП), регістри та пристрій керування (ПК). В даній схемі відсутні буферні схеми, тобто вони не зображені, але їх наявність обов¢язкова.

Для передачі даних між вказаними пристроями використовується внутрішня шина даних (ВШД), розрядність якої визначається розрядністю мікропроцесора (МП).


АЛП з¢єднаний із ВШД через два вхідні порти (вхід) та одного вихідного (вихід). Вхідні порти АЛП з¢єднані з внутрішньою шиною даних (ВШД) через два буферні регістри (БР). Кожен буферний регістр здатен зберігати для АЛП одне слово даних, яке може поступати як із ВШД так і із акумулятора (А). Вихід АЛП під¢єднаний до акумулятора (А), який, в свою чергу, з¢єднаний із ВШД та одним із буферних регістрів АЛП.

Розрядність АЛП співрозмірна з розрядністю мікропроцесора, перелік функцій АЛП залежить від типу самого мікропроцесора і відрізняється для різних МП, тому функції АЛП визначають архітектуру МП в цілому. Типовими операціями, які можуть виконувати АЛП є:

1) додавання;

2) віднімання;

3) ” і “;

4) ” або “;

5) інверсія;

6) виключаюче “або”;

7) вправо - вліво;

8) прирощення позитивне, прирощення негативне.

Структурна схема підключення АЛП приведена на рис.4.5.

 
 


Рис.4.4.Формат команд.

Команди поділяються на:

1) безадресні – немає адреси;

2) одно-адресні;

3) двох-адресні.

Один байт команд – це код операцій, який записується в регістр коду операції РКОП. Далі йде вибір операнда із пам¢яті і він записується в буферний регістр БР. Для того, щоб отримати результат обчислень необхідно, щоб в АЛП всі сигнали поступали одночасно. Синхронізація здійснюється з допомогою генераторів тактових імпульсів. Результат обчислень поступає в акумулятор А із якого переміщується у внутрішню шину даних ВШД.

Код операції записується в регістр коду операції РКОП. Далі йде вибирання операнду із пам’яті та запис його в БР. Для того, щоб отримати результат обчислень необхідно щоб в АЛП усі сигнали поступили одночасно. Синхронізація здійснюється з допомогою генераторів тактових імпульсів.

На рис.4.5 не вказані зв¢язки АЛП із регістром станів, вони приведені на рис.4.3.


команда

запис читання

читання

операнд

запис

читання

Рис.4.5.Підключення АЛП





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 292 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...