Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Екологія – найактуальніша наука сьогодення



Сьогодні всі люди планети незалежно від їхньої національної приналежності, політичних поглядів все частіше називають Землю нашою спільною домівкою. Життя у цьому планетарному домі вивчає наука екологія.

Екологія - відносно молода наука. Ще не так давно нею цікавилося невелике коло спеціалістів. Останніми десятиріччями вона почала швидко розвиватися, а термін «екологія» став широко відомим і загально вживаним. Цьому сприяв загострення у відносинах людини з середовищем існування, розвиток глобальної екологічної кризи. В умовах, коли антропогенні зміни торкнулися практично всіх екосистем земної кулі, найважливішим завданням сучасності стало глобальне поліпшення, вдосконалення природокористування, обов’язкове екологічне обґрунтування всіх видів господарської діяльності, погодження планів цієї діяльності між країнами, виконання силами міжнародного співтовариства глобальних заходів з охорони біосфери планети в ім’я її спасіння. У вирішенні цих завдань головна роль належить екології. Саме екологія дає уявлення про те, яким чином досягти «симбіозу» техніки, виробництва і природи. Екологія сприяє вирішенню таких важливих проблем, як раціональне використання природних ресурсів, профілактика забруднення середовища промисловими відходами та транспор­том, запобігання знищенню природних угруповань, збереження генофонду рослинного і тваринного світу. Тобто, екологія є теоретичною та науковою базою для розробки питань охорони природи й раціонального природокористування, визначення стратегії й тактики гармонізації взаємин людського суспільства та довкілля.

Для оптимізації співіснування людини з природою необхідна не лише чітка стратегія охорони природного середовища та посилення контролю за природокористуванням, але й добре продумана система екологічної освіти й виховання населення.

Для сучасної людини знання основ екології не менш важливе, ніж основ фізики, хімії, математики. Набуття кожною людиною екологічних знань сприятиме

формуванню екологічного мислення, дбайливому ставленню до природи, збереженню її.

Екологічної освіта й виховання населення створює умови для екологізації виробництва, як одного з провідних напрямів НТР, покликаних не тільки забезпечити узгоджене функціонування природних і технічних систем, а й значно підвищити ефективність останніх.

Знання екології допоможе майбутнім фахівцям різних спеціальностей перейнятися долею природи, частинкою якої виступає будь-який живий організм, у тому числі і сама людина, і зав­жди пам'ятати пророчі слова видатного українського вченого В.І. Вернадського: "У геологічній історії біосфери перед людиною відкривається ве­лике майбутнє, якщо вона зрозуміє це і не буде використовувати свій розум і свою працю на самознищення."





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 537 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...