Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Первинні засоби гасіння пожеж



Вибір типу та визначення кількості вогнегасників.

Первинні засоби пожежогасіння слугують для гасіння по­жеж в початковій стадії їх розвитку до прибуття пожежних підрозділів. До них відносяться ручні і пересувні вогнегасни­ки, гідропульти, відра, бочки з водою, внутрішньопожежні крани, лопати, ящики з піском, азбестові полот­на, войлочні мати, кошми, ломи, пили, багри, вила.

Усі будівлі та приміщення закладів, установ і організацій повинні забезпечуватись первин­ними засобами пожежогасіння:

ü вогнегасниками,

ü пожежним інвентарем (пожежними щитами та стендами, пожежними відрами, діжками з во­дою, ящиками з піском тощо),

ü пожежним зна­ряддям (пожежними ломами, баграми, сокирами тощо) та засобами зв'язку.

Первинні засоби пожежогасіння розміщують на спеціаль­них щитах. Щити встановлюють з таким розрахунком, щоб до найдальшої будівлі було не більше 100 м, а від сховищ з вогне­небезпечними матеріалами — не більше 50 м, або з розрахун­ку — один щит на 5000 м2.

Засоби пожежогасіння фарбують у сигнальний червоний ко­лір, а надписи на них та на щитах роблять контрастними білим кольором.

Місця розміщення первинних засобів пожежогасіння за­значаються у планах евакуації. На стендах або пожежних щи­тах рекомендується компактно розміщувати вогнегасники, пісок, лопати, ломи, покривала вогнетривкі, списки добро­вільних пожежних дружин, інструкцію з правил пожежної безпеки, написи з телефонами пожежної охорони і прізвища посадових осіб, відповідальних за пожежну безпеку. Стенди або пожежні щити слід установлювати в приміщеннях на ви­дних і легкодоступних місцях, якомога ближче до виходу із приміщення.

Вогнегасники необхідно встановлювати таким чином, щоб можна було визначити тип вогнегасника, прочитати на його корпусі інструкцію з користування, а також зручно було його зняти. Повсякденний контроль за зберіганням, вмістом і по­стійною готовністю до дії первинних засобів пожежогасіння здійснюється особами, які призначені наказом керівника за­кладів, установ і організацій.

Вогнегасники класифікують за видом вогнегасної речовини на вуглекислотні, галоідовуглеводневі і порошкові.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 829 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...