Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми і види реструктуризації



Існує дві форми реструктуризації:

1) оперативна реструктуризація - розв’язує дві основні проблеми: забезпечення ліквідності підприємства й суттєве поліпшення результатів його діяльності. Період оперативної реструктуризації триває приблизно 3-4 місяці. Оперативні зміни на підприємстві потребують проведення комплексу заходів:

Ø зміна окремих складових організаційної структури підприємства;

Ø створення нових структурних підрозділів;

Ø оперативне зниження дебіторської заборгованості;

Ø зменшення величини оборотних фондів через виявлення і реалізацію (ліквідацію) зайвих запасів (у тім числі запасів допоміжних матеріалів);

Ø відмова від пайової участі в інших підприємствах та організаціях, якщо попередній аналіз підтвердив недостатню економічну ефективність останніх;

Ø скорочення обсягів основних фондів через реалізацію (ліквідацію) зайвого обладнання, транспортних засобів тощо;

Ø аналітична оцінка й припинення вкладання неефективних інвестицій, крім життєво необхідних для підприємства та обґрунтованих з позицій розвитку ринку.

2) стратегічна реструктуризація - забезпечує довготермінову конкурентоспроможність підприємства. Для досягнення такої конкурентоспроможності необхідне визначення стратегічної мети підприємства, розробка стратегічної концепції розвитку, а також напрямів та інструментів реалізації цієї мети.

Природа й ступінь необхідної реструктуризації залежить від характеру проблем підприємства. Іноді підприємство потребує лише часткової або так званої обмеженої реструктуризації для відновлення економічної й технічної життєздатності. Коли проблеми підприємства є більш суттєвими, тоді підприємство потребує «всебічної» реструктуризації.

У процесі обґрунтовування видів, форм та ступеня реструктуризації необхідно насамперед глибоко проаналізувати техніко-економічну й фінансову ситуацію.

Будь-яку стратегію реструктуризації треба підсилювати заходами за трьома основними напрямками:

Ø зменшення витрат і підвищення ефективності виробництва та продуктивності праці, зниження енергоємності виробництва, посилення контролю за якістю продукції;

Ø модернізація або заміна обладнання; здебільшого модернізація є вигіднішою і за критерієм витрат і з погляду стратегії розвитку підприємства;

Ø запровадження нової технології, доцільність якої має бути ретельно обґрунтована.

Порядок реструктуризації підприємства:

1) попередній аналіз стану підприємства;

2) включення до Реєстру неплатоспроможних підприємств та організацій;

3) поглиблений аналіз техніко-економічного та фінансового стану підприємства;

4) обґрунтування концепції реструктуризації;

5) розробка плану реструктуризації, розробка бізнес-планів нових реорганізованих підприємств;

6) запровадження організаційно-економічних, правових та технічних заходів реструктуризації;

7) визначення економічної ефективності реструктуризації;

8) оцінка результатів створення і функціонування нових організаційно-правових структур.

Основні види реструктуризації:

1) Організаційно-правова реструктуризація характеризується процесами комерціалізації, зміни організаційної структури та власника державних підприємств.

2) Технічна реструктуризація - пов’язана із забезпеченням такого стану підприємства, за якого воно досягає відповідного рівня виробничого потенціалу, технології, «ноу-хау», управлінських навичок, кваліфікації персоналу, ефективних систем постачання й логістики, тобто всього того, що дає підприємству змогу виходити на ринок з ефективною та конкурентоспроможною продукцією.

3) Економічна реструктуризація - економічна життєздатність досягається, коли продукція підприємства, його капітальні та поточні витрати, рівень продажу й цінова політика, забезпечують такий рівень економічної рентабельності підприємства, що відповідає сучасним умовам господарювання.

4) Фінансова реструктуризація - після досягнення фінансової життєздатності суб’єкт господарювання матиме таку структуру балансу підприємства, за якої показники ліквідності і платоспроможності задовольняють вимоги ринку, а також позбавляється проблем із виплатою кредитів, відсотків за них чи з погашенням інших боргових зобов’язань тощо.

5) Управлінська реструктуризація - пов’язана з підготовкою та перепідготовкою персоналу з орієнтацією на конкурентоспроможне функціонування підприємства, зміну його організаційної структури, менеджменту, технологічної, інноваційної та маркетингової політики.

Вибір варіанта реструктуризації здійснюється на підставі критерію оцінки реальних можливостей структурних підрозділів підприємства, а саме:

а) ступінь освоєння нових ринків (відображає, наскільки швидко підрозділ може змінити структуру збуту продукції та подолати бар’єри вступу до нових ринків). Проте треба враховувати, що олігопольні ринки та ринки з високим ступенем вкладення капіталу в продукцію освоюються дуже повільно;

б) рівень специфічних виробничих знань і технологій (характеризує рівень застосування специфічних науково-технічних знань у виробничій діяльності підрозділу, який маж відмовитись від усього асортименту продукції, що виготовлялася раніше.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 2373 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...