Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Трансформація підприємства з точки зору системного підходу



Основною задачею будь-якої системи, в тому числі і підприємства, є формування такої моделі яка б дозволила досягти цілей діяльності цього підприємства за мінімальних зусиль та витрат.

Процес формування нових якостей моделі управління, або її зміна є реформуванням системи підприємства, за допомогою якої підприємство досягає динамічної рівноваги.

Світова практика щодо реформування підприємств одним із поширеніших способів фінансового оздоровлення, та підвищення ефективності діяльності фінансово благополучних підприємств визначає трансформацію.

Процес трансформації найбільш притаманний кризам (точкам перелому) в розвитку підприємств. Кризовим станом в розвитку системи можна назвати як перехід від стабільності до покращення, так і перехід від стабільності до погіршення.

Сучасна економічна наука виділяє вісім типів трансформацій підприємств:

1. Створення бізнес-одиниці - виникнення нової юридичної особи з наділенням його певними правами і обов'язками.

2. Поєднання - формується з двох юридично різних процесів: злиття і приєднання підприємств.

3. Об'єднання підприємств - підприємства, що об'єднуються не змінюють свій юридичний статус, їх права і обов'язки залишаються без змін.

4. Рекомбінація підприємств - створення спільних підприємств, франчайзинг.

5. Перетворення підприємств - підприємство припиняє свою діяльність і передає усі права і обов'язки новому підприємству.

6. Ділення підприємств поєднує два юридичних процеси: розділення підприємств та виділення частки підприємства.

7. Роз'єднання підприємств. Підприємства, які виходять з об'єднання не змінюють свого юридичного статусу, їх права і обов'язки залишаються без змін.

8. Ліквідація підприємства. Ліквідація юридичної особи, тобто припинення легальності її прав і обов'язків без переходу до інших осіб.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 311 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...