Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і сутнісна характеристика інноваційних процесів



На рівні підприємства (фірми) науково-технічний прогрес реалізується у вигляді інновації.

У термін «інновація» вкладається найрізноманітніший зміст:

Ø інновація - це підсумковий результат створення та освоєння принципово нового або модернізованого засобу (нововведення);

Ø інновація в широкому розумінні - прибуткове використання новацій у вигляді нових технологій, видів продуктів, організаційно-технічних і соціально-економічних рішень виробничого, фінансового, комерційного або іншого характеру;

Ø нововведення - це розвиток технології, техніки, управління на стадіях зародження, освоєння, дифузії на інших об’єктах.

У підручнику «Інноваційний менеджмент» інновація визначена як використання в тій або іншій сфері суспільства результатів інтелектуальної (науково-технічної) діяльності, спрямованих на вдосконалення процесу діяльності або його результатів.

Потрібно розмежувати поняття «нововведення» і «інновація».

Нововведення оформлений результат фундаментальних, прикладних досліджень або експериментальних робіт у будь-якій сфері діяльності, спрямованих на підвищення її ефективності.

Нововведення можуть оформлятися у вигляді:

Ø відкриттів, винаходів;

Ø патентів, товарних знаків, раціоналізаторських пропозицій;

Ø документації на новий або вдосконалений процес;

Ø організації, виробництва або іншої структури;

Ø «ноу-хау»;

Ø понять;

Ø наукових підходів або принципів;

Ø документа (стандарту, методики, інструкції тощо);

Ø результатів маркетингових досліджень.

Інновація — кінцевий результат упровадження нововведення з метою зміни об’єкта управління й одержання економічного, соціального, екологічного, науково-технічного або іншого виду ефекту.

Інноваційна сфера — система взаємодії інноваторів, інвесторів, товаровиробників конкурентоспроможної продукції та розвинутої інфраструктури.

Інноваційний процес — це процес отримання та комерціалізації винаходу, нових технологій, видів продукції чи послуг, рішень виробничого, фінансового характеру та інших результатів інтелектуальної діяльності.

Інноваційний процес можна розглядати як процес фінансування розроблення та впровадження нового продукту чи послуги; як паралельно-послідовний процес здійснення науково-дослідних, науково-технічних, виробничих, маркетингових робіт.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 299 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...