Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік цільового надходження та цільового фінансування



Для обліку коштів, що надходять на підприємство для фінан­сування певних витрат, тобто цільового фінансування призначе­ний рахунок 48 «Цільові надходження та цільове фінансування». Це пасивний рахунок, за дебетом його відображається отримання фінансування, а за кредитом — списання використаних за цільо­вим призначенням сум. Оскільки цільове фінансування надається підприємствам безповоротно за умови, що воно буде використа­но на вказані цілі, або надається як компенсація за вже проведені витрати, то ці кошти вважаються доходом підприємства.

П(С)БО 15 «Дохід» встановлює такий порядок визнання до­ходів фінансування:

1. Цільове фінансування не визнається доходом доти, поки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємст­во виконає умови щодо такого фінансування;

2. Отримане цільове фінансування визнається доходом протя­гом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з вико­нанням умов цільового фінансування;

3. Цільове фінансування, що отримане як компенсація витрат (збитків), яких вже зазнало підприємство, або з метою негайної фінансової підтримки підприємства без майбутніх пов'язаних із цим витрат, визнається доходом того періоду, в якому утворилась дебіторська заборгованість, пов'язана з цим фінансуванням;

4. Цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання об'єктів ін­вестування (основних засобів, нематеріальних активів) пропор­ційно сумі нарахованої амортизації.

Сільськогосподарські підприємства можуть отримувати такі кошти від фізичних осіб, але в основному з держбюджету для підтримки розвитку його основних галузей.

Так, на сьогодні сільськогосподарські підприємства отриму­ють дотації від переробних підприємств за реалізовані їм молоко та тварин в живій вазі, здійснюється відшкодування з бюджету витрат на селекційну роботу в рослинництві.

Згідно з Порядком використання коштів на виконання про­грами селекції № 27181 сума коштів, отримана с-г підприємства­ми на часткове відшкодування сортових надбавок зараховується ними на здешевлення вартості виробленої продукції. Для зараху­вання коштів в держказначействі відкривається рахунок і отримані кошти використовуються за кодом КФК 160307 «Державна програма селекції в рослинництві», КЕКВ 1310.

Таблиця 16.2

КОРЕСПОНДЕНЦІЇ РАХУНКІВ З ОБЛІКУ ЦІЛЬОВОГО ФІНАНСУВАННЯ

Зміст Сума, грн Дебет Кредит
1. Оприбутковане елітне насіння, що отри­мане від науково-дослідної селекційної станції за ринковими цінами (в тому числі сортнадбавка) 5000,00    
2. Нараховано часткове відшкодування сортових надбавок на придбане елітне на­сіння 800,00    
3. Зараховано на поточний рахунок в банку суму відшкодування сортових надбавок 800,00    
4. Визнання доходу від використання сум цільового фінансування 800,00    
5. Списується доход 800,00    
6. Віднесено на витрати висіяне насіння 5000,00    
7. Отримана продукція 5000,00    
8. Відображення доходу від реалізації про­дукції 4200,00    
9. Списано на реалізацію з виробничою со­бівартістю насіння і репродукції 5000,00    
10. Віднесено на фінансові результати 5000,00    
10. Віднесено на фінансові результати 4200,00    

Доплати сільськогосподарським підприємствам за підвищені вагові кондиції тварин, що продані переробним (заготівельним підприємствам).

Встановлено, що сільськогосподарським товаровиробникам та фізичним особам за проданий ними для забою переробним і заго­тівельним організаціям тварин ВРХ підвищених кондицій вста­новлені надбавки:

— за кожний кг прийнятої живої маси молодняку ВРХ молоч­них і комбінованих порід — 45 коп., а м'ясних порід — 89 коп.

Переробні і заготівельні організації на прийняту на забій ху­добу підвищених вагових кондицій виписують Приймальні квитанції ф. ПК-1 (для юридичних осіб) та ПК-2 (для фізичних осіб). З відміткою про віднесення його до молочних і комбінова­них порід.

Держказначейство перераховує ці доплати за розподілом Мінагрополітики головним управлінням сільського господарства облдержадміністрацій з подальшим перерахуванням їх районним управлінням для виплати безпосередньо сільськогосподарським підприємствам та фізичним особам. Ці кошти зараховуються на рахунок в держказначействі і витрачаються за кодом КПКВ 2801210 «Фінансова підтримка виробництва тваринництва та ро­слинництва».

Таблиця 16.3

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ ЗА ДОПЛАТАМИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМ ПІДПРИЄМСТВАМ





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...