Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні засоби забезпечення зворотного зв’язку



Зворотний зв’язок це передача сигналу з виходу підсилювача чи окремого його каскаду на вхід (рис. 5.1).

Рисунок 5.1 – Загальна структура підсилювача зі зворотним зв’язком

Така передача може бути здійснена:

– фізичними властивостями та конструктивними особливостями ак­тивних елементів – внутрішній зворотний зв’язок;

– невдалим розміщенням та монтажем підсилювальних каскадів, коли паразитні ємності та індуктивні зв’язки створюють шляхи для пере­дачі коливання з виходу на вхід – паразитні зворотні зв’язки, сюди треба віднести зв’язки через джерело живлення;

– спеціальними колами, коли шлях для передачі коливання з виходу підсилювача на його вхід створюється спеціально – зовнішній зворот­ний зв’язок.

Під час складання сигналів – вхідного та з виходу через коло зворотного зв’язку – утворюється сумарне коливання на вході підсилювача. Воно зростає, якщо обидва коливання знаходяться в однаковій фазі і зменшується, якщо вони протифазні. У першому ви­падку присутній додатний зворотний зв’язок, у другому – від’ємний.

У підсилювальних пристроях широке застосування знаходить від’ємний зворотний зв’язок для поліпшення їх показників.

Чотири способи з’єднання вхідних та вихідних кіл (затискачів) чотириполюсників зумовлюють чотири види зовнішніх зворотних зв’язків: послідовний за струмом (напругою), паралельний за струмом (напругою), ці зв’язки для спрощення також звуться зв'язками , , та типу.

Для послідовного з’єднання чотириполюсників підсилюваний сигнал та напруга зворотного зв’язку увімкнені послідовно і складаю­ться або віднімаються залежно від знака . За паралельного зв'яз­ку здійснюється складання струмів та (рис. 5.2, а, б). Для зв’язку за напругою, тобто напруга зворотного зв’язку є функцією вихідної напруги – випадок паралельного вихідного кола, для зв’язку за струмом – випадок послідовного включен­ня.

Для визначення способу знімання сигналу зворотного зв’язку необхідно умовно розірвати коло навантаження, а потім закоротити його. Якщо зворотний зв’язок зникне під час обриву навантаження, у схемі має місце зворотний зв’язок за струмом, якщо зворотній зв’язок зникне під час замикання навантаження, у схемі зворотний зв’язок за напругою.

Рисунок 5.2 – Структурна схема підсилювача, охопленого зворотним зв’язком: а) послідовним за струмом і б) паралельним за напругою

Для визначення способу введення сигналу зворотного зв'язку необхідно умовно закоротити чи розімкнути джерело сигналу, якщо при короткому замиканні джерела сигналу зворотний зв’язок зникне у схемі має місце паралельний зворотний зв’язок, якщо зворотний зв'язок зникне при обриві джерела сигналу, – у схемі послідовний зворотний зв’язок.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1145 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...