Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Статичні параметри біполярних транзисторів



Як елемент електричної схеми транзистор завжди використовується таким чином, що один із його електродів є вхідним, другий вихідним, а третій – спільним. В залежності від того, який електрод є спільним, розрізняють три схеми ввімкнення: зі спільною базою (СБ), спільним емітером (СЕ) та спільним колектором (СК). Схеми вмикання приведені на рис. 3.5.

Одним із основних парамерів транзистора є коефіцієнт передачі по струму, який являє собою відношення зміни вихідного струму до зміни вхідного струму.

Для схеми зі СБ вхідним є струм емітера І Е, а вихідним струм колектора І К.

Коефіцієнт передачі струму в цьому випадку дорівнює

.

Рисунок 3.5 – Схеми вмикання транзистора

Оскільки струм колектора завжди менший струму емітера, то менший одиниці і знаходиться в межах від 0,95 до 0,97.

В схемі зі СЕ струм бази І Б є вхідним, а ІК – вихідним.

Оскільки струм бази значно менший струму колектора, то значно більший одиниці і може становити декілька десітків одиниць для транзисторів середньої та високої потужності та 100 і більше для транзисторів малої потужності.

Коефіцієнт і взаємопов’язані

.

Коефіцієнт передачі по струму для схеми зі СК також визначається відношенням приросту вихідного струму dI E до вхідного dI Б

.

Схема зі СК забезпечує максимальне підсилення по струму.

Степінь залежності U ЕБ від І Е прийнято оцінювати за допомогою диференційного вхідного опору і емітерного переходу

,

при І Е = 0, .

Величина емітерного струму визначається в основному процесами інжекції дірок з емітера в базу і його величина становить одиниці Ом.

Важливим параметром транзистора є об’ємний опір бази. База транзистора виконується в основному з високоомного матеріалу, і тому її об’ємний опір r б в роботі транзистора грає значну роль. Величина r б визначається в основному опором її активної дільниці, а саме, того шару бази, який знаходиться між емітером та колектором. Для найпростішого випадку опір базової області можна визначити за виразом

,

де – питомий опір матеріалу бази; w – ширина бази.

Опір колекторного переходу можна розрахувати за виразом

, при ІЕ = const.

Внаслідок модуляції ширини бази зміна U кб викликає зміну І к, але вона, як правило, дуже мала, тому опір практично незалежить від напруги на колекторі і його величина може становити від сотні кОм до одиниць МОм.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1125 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...