Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синергія



Термін „синергія” був уведений в обіг і користування американським дослідником проблем стратегічного менеджменту Ігорем Ансоффом.

Термін синергія має медичне походження і означає підсилювальний ефекти.

Стосовно менеджменту цей термін став використовуватись у другій половині ХХ століття, хоча існування синергії в менеджменті було експериментально доведено під час всесвітньо відомих експериментів Елтона Мейо на заводах Хоторна „Вестерн електрик” (1924 – 1936). Однак самі учасники експерименту на той час не усвідомили, що причина загального ефекту колективної праці пов’язана з синергією.

Синергія являє собою ефекти підвищення результативності за рахунок використання взаємозв’язків і взаємопідсилення різних видів діяльності, коли загальний ефект перевищує суму показників віддачі всіх ресурсів, що діють незалежно.

Формула синергії:

N

Ця формула показує, що загальна віддача усіх факторів в організації вища, ніж сума показників незалежного використання цих факторів підрозділами (працівниками) організації, тобто коли б вони діяли окремо. Питання про те, на скільки цей ефект перевищує асиметричну суму, пов’язане з якістю менеджменту і ступенем взаємодоповнення складових.

Основні види синергії:

1. Ринкова синергія – додатковий продаж одного або декількох продуктів (послуг) на одному або декількох інших ринків. Прикладом такої синергії виступають американські компанії „Кока-кола” та „Мак-Дональс”.

2. Економічна (затратна) синергія пов’язана зі зниженням витрат на виробництво і продаж продукції (послуг) за рахунок використання тих самих інженерних підрозділів для проектування, більш щільного завантаження наявних виробничих потужностей, каналів розподілу, утилізації відходів тощо. Це поєднання виробничих процесів істотно скорочує витрати порівняно з відокремленими процесами.

3. Технологічна синергія – трансфер технологій з однієї сфери застосування до іншої і, таким чином, відкриття нових ринків застосування наявних технологій.

4. Менеджерська синергія базується на трансфері управлінських знань, навичок, досвіду.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 488 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...