Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Концепція національної безпеки



& Національна безпека -стан захищеності особи, суспільства і держави, за якого забезпечується своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних внутрішніх і зовнішніх загроз їх інтересам.

Поняття "національна безпека" виникнуло наприкінці 40-х років у США. Наступні десятиліття були періодом бурхливого розвитку відповідної наукової теорії. Проте і сьогодні ще не можна затверджувати що теорія національної безпеки цілком розроблена і підтверджена практикою. Теорія і практика національної безпеки пов'язана з такими явищами, як війни, національні катастрофи і стихійні лиха, а також із пошуком шляхів і засобів їхнього запобігання.

Україна, домігшись повної державної незалежності, виявилася перед необхідністю розробки власної концепції національної безпеки.

Зараз розроблена і прийнята Верховною Радою України в 1997 році Концепція національної безпеки України визначає основні засади державної політики, спрямованої на захист національних інтересів і забезпечення національної безпеки та сталого розвитку України.

Структурними частинами системи державної безпеки є:

§ Збройні сили (ЗС) України;

§ Рада національної безпеки й оборони України;

§ Служба безпеки України (СБУ);

§ Державний комітет по справах охорони державного кордону України;

§ Державна митна служба;

§ Система забезпечення суспільної безпеки (міліція, війська МВС. Єдина державна система запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру

Розглянемо задачі, що виконуються складовими частинами системи національної безпеки.

Збройні Сили України призначені для захисту суверенітету України, її територіальної цілісності, стримування воєнної загрози.

Рада національної безпеки й оборони України здійснює вище керівництво обороною країни і Збройними Силами.

Державний комітет по справах охорони державної границі України здійснює керівництво прикордонними військами, призначеними для охорони сухопутних і морських кордонів держави. Прикордонні війська є складовою частиною Збройних Сил України.

Державна митна служба контролює провіз вантажів через державний кордон. Її установи – митниці - розташовуються в портах, у міжнародних аеропортах, на прикордонних пунктах і залізничних станціях, у великих центрах країни.

Міліція - орган, покликаний забезпечувати охорону громадського порядку, прав і законних інтересів громадян, підприємств, організацій, установ від злочинних зазіхань і інших антигромадських дій.

Єдина державна система запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного характеру призначена для захисту населення і навколишнього середовища і зменшення матеріальних втрат у надзвичайних ситуаціях.

Президент України є Головнокомандуючим Обороною і Збройними Силами держави.

Відповідальність за організацію заходів для боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, нелегальним переміщенням зброї, радіоактивних і наркотичних речовин покладається на Міністерство внутрішніх справ (МВС), службу безпеки (СБУ). Державну митну службу і Державний комітет по справах охорони державного кордону України.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 410 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...