Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Грейдер-елеватори



Грейдер-елеватор – землерийно-транспортна машина безперервної дії, призначена для пошарового зрізання ґрунту і переміщення його по конвеєру у відвал або в транспортні засоби. Доцільно застосовувати грейдер-елеватори для розробки зв'язних ґрунтів II і III груп, без крупних каменистих включень. На сипких і липких перезволожених ґрунтах ці машини застосовувати не рекомендується із-за низької продуктивності внаслідок великих втрат зрізаного сипкого ґрунту при подачі на стрічку конвеєра і сильного забруднення стрічки липким ґрунтом.

Грейдер-елеватори використовують на будівництві гідротехнічних споруд і зрошувальної мережі, шосейних дорогах, залізницях і в кар'єрах.

Грейдер-елеватори поділяють на напівпричіпні до гусеничних і колісних тракторів, напівпричіпні до колісних одновісних тягачів, навісні на автогрейдери з дисковим і совковим робочим органом, струги-метальники з напівкруглою ріжучою кромкою і самохідні землерийно-фрезерні машини з ротаційним робочим органом.

Напівпричіпний грейдер-елеватор в зачепленні з колісним одноосним тягачем, є самохідною машиною, навісний грейдер-елеватор — змінним робочим обладнанням автогрейдера.

Струги-метальники призначені для спорудження насипів, каналів і котлованів в ґрунтах, без каменистих включень шляхом пошарового зрізання з відсипкою його в сторону – відвал або транспортні засоби.

Грейдер-елеватори мають продуктивність 500...1000 м3/год, а струги-метальники-до 1000 м3/год.

Землерийно-фрезерні машини застосовують на будівництві магістральних каналів і водосховищ. Поперечний перетин виїмки вони розробляють пошарово за декілька проходів. Товщина шару, що знімається за один прохід до 2 м при ширині захоплення біля 3 м.

Робочий орган-фреза (роторний розпушувач) (рис. 116) – встановлений спереду машини. Між кронштейнами, на яких встановлені ножі фрези, розміщені витки шнеку, який підгрібає ґрунт до середньої частини забою. Слідом за фрезою послідовно розміщені підгрібаючий ніж 13, приймальний 4 і відвальний 7 конвеєри. При поступальному русі фреза, обертаючись, сколює згори ґрунт, що падає вниз, де підгрібається ножем і подається на приймальний конвеєр. Останній через перевантажувальну вирву 6 подає ґрунт на відвальний конвеєр, з якого він скидається в відвал або в транспортні засоби.

На землерийно-фрезерних машинах застосований спосіб розробки ґрунту з обваленням. Завдяки цьому тяговий опір їх значно менший, ніж у стругів такої ж продуктивності.

Запитання для самоконтролю

1. Яке призначення і область застосування машин для земляних робіт?

2. Які машини відносяться до землерийно-транспортних?

3. Назвіть види і будову бульдозерів.

4. Як класифікуються автогрейдери.

5. Будова і робота грейдера.

6. Які відмінності конструкції грейдер-елеватора?

7. Яке призначення і область застосування землерийно-транспортних машин?

8. Опишіть будову і роботу скрепера.

9. Назвіть переваги і недоліки причіпних скреперів.

10. Особливості землерийно-фрезерних машин.

До землерийних машин належать одноківшеві екскаватори та екскаватори неперервної дії.

Одноківшевий екскаватор (рис. 40.) являє собою самохідну землерийну машину пе­ріодичної (циклічної) дії, яка за допомогою ковша відокремлює ґрунт (породу) від масиву, переміщує його і вкладає у відвал або транспортні засоби.

Якщо поворотна платформа з механізмами та робочим обладнанням може обер­та­тися навколо вертикальної осі в горизонтальній площині на необмежений кут, то екска­ва­то­ри називаються повноповоротними, а при куті повороту меншому 360° - непов­но­пово­рот­ними.

Рис. 40. Екскаватори одноківшеві

а - гнучка підвіска робо­чо­го обладнання: 1 - ходове обладнання; 2 - опорно-поворотне колесо; 3 - поворотна платформа; 4 - стрілопідйомний поліспаст; 5 - стріла; 6 - поліспаст ковша; 7 - рукоять; 8 - ківш; 9 - кабіна; 10 - силова установка.

б - жорстка підвіска ро­бочого обладнання: 1 - бульдозерний відвал; 2 - рукоять; 3 - гідроциліндр ковша;4 - гідроциліндри рукояті;5 - стріла;6 -кабіна ма­ши­­ніста; 7 - силова установка;8 -поворотна платформа;9 - аутригери (опорні домкрати); 10 - ходове обладнання; 11- гідроциліндри стріли; 12 - ківш; 13 - опорно-поворотний круг.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1705 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...