Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ключові поняття



Зовнiшньоекономiчні комерцiйні операцiї: основні, забезпечувальні (допомiжнi, або товаропросування); купівлі-продажу товарів у матеріально-речовій формі, купівлі-продажу товарів послуг: основних, тих, що забезпечують процес товаропросування, купівлі-продажу товарів результатів творчої діяльності. Методи здійснення експортно-імпортних операцій: прямий, непрямий, або посередницький. Зовнішньоторгові операції: експортно-імпортні, реекспортні, реімпортні; зустрічної торгівлі: натурального обмiну (бартер); комерцiйна компенсацiя, зустрiчнi закупки, авансованi закупки, "офсет" (джентельменські), "свiтч" (переключення); давальницькі (толинг); викуп застарілої продукції; поставки на комплектацію; промислове спiвробiтництво: на компенсаційній основі: прості та складні компенсаційні операції (глобальні чи генеральні угоди); виробниче кооперування: підрядне кооперування, договірна спеціалізація (розподіл виробничих програм), спільне виробництво; франчайзинг товарів та послуг; неконвертоване сальдо. Консорціум. Солідарна відповідальність. Франчайзі. Субфранчайзі. Франчайзер.

2.1. Суть та класифікація зовнішньоторгових операцій

Будь-який вид зовнiшньоекономiчної дiяльностi супроводжується здiйсненням комерцiйної операцiї. Ці операції обслуговують обмін матеріальними цінностями та послугами. Для здійснення обміну необхідно провести певні взаємозв’язані дії:

- знайти покупця;

- укласти з ним угоду - договір (контракт), у якому обумовити усі умови: товар, його кількість, якість, ціну, строки та базисні умови поставки поставки тощо;

- виконати договір: підготувати товар до поставки, оформити необхідні документи, доставити товар покупцю, здійснити розрахунки за поставлений товар.

Такі дії мають комерційний характер, тобто здійснюються на оплачуваній основі, а операції обміну стають комерційними операціями.

Комерційна діяльність спрямована на реалізацію конкретних видів продукції, незалежно від того, коли вона здійснюється - до початку виробництва продукції (на підставі замовлень) або після його завершення: пошук покупців вже виробленого товару, коли виробник працює на невідомий ринок.

Зовнiшньоекономiчна комерцiйна операцiя - це комплекс дiй контрагентiв рiзної державної належності з пiдготовки, укладення i виконання міжнародної торгової, науково-виробничої, iнвестицiйної чи iншої угоди економiчного характеру.

Об'єктами комерцiйних операцiй є матеріально-речова продукція, послуги, результати виробничого та науково-технiчного співробітництва у вигляді знань, досвiду, технологiї тощо.

Мiжнароднi комерцiйнi операцiї в залежності від виконуваних функцій подiляються на основнi, якi здiйснюються мiж безпосереднiми учасниками операцiї, та забезпечувальні (допомiжнi, або товаропросування), пов'язанi із перемiщенням товару до покупця. Забезпечувальні операції здійснюються або безпосередньо самими виробниками (експортерами) та споживачами (імпортерами) або іншими фірмами та організаціями на основі окремих угод за відповідну винагороду. В залежності від складності основної операції на одну основну операцію може припадати до 10 і більше допоміжних операцій. Отже, зовнішньоекономічна комерційна операція (ЗЕКО) - це комплекс основних та забезпечувальних операцій.

Види основних та забезпечувальних операцiй наведенi на рис. 2.1.

Зовнішньоторгові                   Міжнародне перевезення  
операції                   вантажів  
                             
Орендні                   Транспортно-експедиторські  
операції             З     операції  
              а              
Обмін науково-             б     Операції із зберігання  
технічними     О       е     і страхування вантажів  
знаннями і     с   Міжнарод­   з              
досвідом     н   ні   п     Розрахунково-фінансові  
      о   комерційні   е     операції  
Обмін науково-­ технічними по­ слугами (інжиніринг)     в   операції   ч              
    н       у     Митне оформлення вантажів  
    і       в а      
              л              
Консалтинг             ь н     Укладання агентських угод та угод з рекламними організаціями  
   
            і      
Технічне обслугову­вання і забезпечен­ня запасними части­на­ми машинотех­нічної продукції                            
                  Дослідження конюнктури ринків  
                   
                           

Рис. 2.1. Міжнародні комерційні операції

Крім поділу ЗЕКО на основні та забезпечувальні, існує їх класифікація на три групи в залежності від їх змістовної суті, тобто в залежності від об’єкту угоди:

1.Операції купівлі-продажу товарів у матеріально-речовій формі:

експортно-імпортні; реекспортні та реімпортні; зустрічної торгівлі; ті, які здійснюються на особливих товарних ринках - міжнародних біржах, торгах, аукціонах.

2.Операції купівлі-продажупослуг:

2.1.Основних:

інжинірингові; орендні; туристичні; аудиторські; представницькі та інші.

2.2.Операції купівлі-продажу послуг, що забезпечують процес товаропросування:

транспортні; транспортно-експедиторські; страхування товару; розрахунково-фінансові; митні; рекламні; організація виставок, ярмарок та участь у них; з технічного обслуговування та забезпечення запасними частинами машинотехнічної продукції тощо.

3.Операції купівлі-продажурезультатів творчої діяльності:

ліцензійні; з передачі ноу-хау; зі спільного виробництва кіно- та телефільмів; з торгівлі об’єктами авторського права тощо.

Суть зовнiшньоторгових операцiій полягає в мiжнародному обмiнi (торгiвлi) продукцiєю в матерiально-речовiй реформi. До зовнiшньоторгових операцiй належать експортно-iмпортнi операцiї, реекспортнi та реiмпортнi операцiї, операцiї зустрiчної торгiвлi (рис. 2.2). У світовій практиці використовуються також спеціальні форми зовнішньої торгівлі товарами у матеріально-речовій формі: торги, аукціони, біржі, які будуть розглядатись окремо.

  Зовнішньоторгові операції    
     
           
Експортно-імпортні операції   Реекспортні операції   Реімпортні операції   Операції зустрічної торгівлі  
     
               
  Операції натурально­го обміну (бартер)   Операції, які передбача­ють участь продавця у реалізації товарів, за­про­понованих покупцем     Операції на давальницькій сирови­ні   Викуп застарілої продукції   Поставки на ком­п­лектацію     Операції в рам­ках про­мисло­во­го співро­біт­ниц­тва  
       
                 
Комерцій­на компен­сація   Зустрічні закупки   Авансові закупки   Угоди типу «світч»   Угоди типу "офсет"   Співробітницт­во на компенса­ційній основі     Виробниче кооперуван­ня  
       
         
                                                                                                                         
Підрядне кооперування   Договірна спеціалізація   Спільне виробництво  

Рис. 2.2. Зовнішньоторгові операції





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1011 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...