Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація складського обслуговування виробництва



Складське господарство – це оперативний підрозділ, що складається з комплексу високомеханізованих складів, спеціалізованих по видах матеріальних ресурсів з урахуванням вимог з оптимізації умов їх зберігання і складської переробки, покликане забезпечити безперебійну роботу всіх цехів і учасників.

Безперебійна, ритмічна, чітка робота складів, всього складського господарства – одна з вирішальних умов нормальної роботи всього підприємства, своєчасного виконання ним планів виробництва за об'ємом і номенклатурою продукції, що випускається.

Основне призначення складського господарства:

- забезпечення якісного і кількісного збереження товарів;

- концентрація необхідних запасів різноманітних матеріальних цінностей і забезпечення безперебійного постачання ними споживачів;

- надання різноманітних послуг споживачам (розкроювання, нарізка, розфасовка, сортування матеріалів не тільки з метою створення більшої зручності для споживача, але і для виключення зайвих постачань і втрат цих матеріалів).

Основні завдання складського господарства:

- організація раціональної системи складських робіт з мінімальними витратами на перевантажувально-транспортних і внутрішньоскладських операціях;

- ефективне використання складських площ і об'ємів, а також підйомно-транспортного устаткування і пристроїв для формування і зберігання вантажів (піддонів, стелажів і так далі);

- виявлення і мобілізація зайвих і надпланових запасів матеріальних цінностей, сприяння їх правильному використанню згідно з нормами і з урахуванням використання відходів і повторного використання тари;

- забезпечення централізованої доставки товарів та інших матеріалів споживачам;

- своєчасна інформація про рух запасів сировини, матеріалів, виробів.

У функції складського господарства входять:

- приймання матеріальних цінностей;

- попередня підготовка матеріалів до виробничого споживання (сортування, сушка і тому подібне);

- забезпечення збереження матеріальних цінностей;

- постачання виробництва всіма необхідними матеріалами і комплектація ділянок і робочих місць;

- відвантаження готової продукції.

Склади є одним з найважливіших елементів системи складського господарства – це будівлі, споруди і пристрої, призначені для приймання, розміщення і зберігання товарів, що поступили на них, підготовки їх до споживання і відпустки їх споживачеві.

За призначенням і характером діяльності склади промислових підприємств підрозділяються на матеріальні (сировини, допоміжних матеріалів, устаткування), внутрішньовиробничі (напівфабрикатів) і готової продукції. Слід мати на увазі, що функціональна відмінність між цими складами досить умовна. Визначеність у функціонуванні тут пов'язана з галузевою приналежністю складу. Так, склад металу на машинобудівному підприємства є складом сировини, а на шахті або на підприємстві хімічної промисловості – складом допоміжних матеріалів. Або, наприклад, склад цементу: для підприємств цементної промисловості – це склад готової продукції; для заводу залізобетонних виробів – це склад напівфабрикатів; для металургійного комбінату – склад допоміжного матеріалу.

Матеріальні склади на промисловому підприємстві підрозділяються на постачальницькі, виробничі та збутові.

По видах матеріалів, що переробляються, склади підрозділяються на спеціалізовані (металів, палива) та універсальні (різних видів матеріалів).

За типом складської будівлі, його конструкції виділяють: відкриті склади (майданчики), напівзакриті склади (навіси), закриті склади (одноповерхові, багатоповерхові, опалювальні, неопалювальні), а також складські пристрої спеціальної конструкції (бункеры зберігання сипких матеріалів; резервуари для зберігання рідин).

Склади, що мають підведену залізничну вітку для подачі та прибирання вагонів, називаються прирейковими.

Об'єм складських операцій визначається:

- загальним об'ємом та інтервалом постачань і відправок матеріалів;

- розміром партій постачань і відправок матеріалів;

- видом і типом матеріалів, умовами їх зберігання;

- переліком допоміжних операцій;

- умовою механізації і автоматизації складських операцій;

- видом транспорту і так далі





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1075 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...