Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання, значення і склад транспортного господарства



Транспортне господарство - це комплекс технічних засобів промислового підприємства для перевезення матеріалів, напівфабрикатів, готової продукції, відходів і інших вантажів на території підприємства і на його під'їзних шляхах.

Діяльність підприємства вимагає повсякденного переміщення великого об'єму вантажів. Тому безперебійна робота транспортного господарства грає важливу роль у високопродуктивному функціонуванні основного виробництва.

Транспортне господарство здійснює такі функції:

- перевезення вантажів;

- вантаження і вивантаження;

- експедиція.

До основних завдань транспортного господарства відносяться:

- пересування предметів праці, палива, готовій продукції відповідно до вимог виробничого процесу;

- ефективне використання транспортних засобів і праці транспортних робочих;

- механізацію і автоматизацію транспортних і навантажувально-розвантажувальних робіт;

- зниження собівартості транспортних операцій;

- забезпечення строгої узгодженості транспортних операцій з вимогами технологічного процесу виробництва;

- постійна підтримка транспортних і навантажувально-розвантажувальних засобів у придатному стані.

Рівень функціонування транспортного господарства істотно впливає на показники діяльності підприємства: 30-40% загальної чисельності допоміжних робочих зайнято на навантажувально-розвантажувальних і транспортних операціях, витрати на яких складають 5-8% собівартості продукції, що випускається.

Промислове підприємство використовує різні транспортні засоби. Їх склад залежить від масштабів, типу виробництва, продукції, що випускається, технології і розташування цехів, ступеня переробки сировини. У зв'язку з цим у складі транспортного господарства крупного промислового підприємства можуть бути такі цехи (ділянки): залізничний, річковий, автотранспортний, авіаційний, навантажувально-розвантажувальний та інші. Окрім того підрозділи підприємства можуть мати в своєму складі внутрішньотехнологічний транспорт.

Керівництво транспортним господарством на підприємствах здійснює транспортний відділ, підлеглий директорові або головному інженерові.

Транспортний відділ має в своєму складі підрозділи, які здійснюють планування перевезень, навантажувально-розвантажувальних робіт, керівництво і експлуатацію транспортних засобів; організацію і планування ремонту транспортних засобів і шляхів сполучення; облік транспортних, навантажувально-розвантажувальних робіт і аналіз результатів виробничо-господарської діяльності транспортного господарства.

У підпорядкуванні транспортного відділу знаходяться цехи спеціалізовані по видах транспортних засобів.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1430 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...