Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття, завдання і види відтворення обстановки і обставин події



У процесі розслідування злочинів часто виникає по­треба в проведенні експериментів (дослідів) для перевірки і уточнення даних, одержаних при слідчих діях, і для оцінки слідчих версій.

Експериментальний метод пізнання широко застосо­вується в слідчо-судовій і експертній практиці, оскільки проведення дослідів дозволяє пересвідчитись в об'єктив­ній можливості вчинення певних дій, сприйняття окремих явищ, фактів. Застосування цього методу в ході попе­реднього слідства спеціально передбачене кримінально-процесуальним законом. Відтворення обстановки і обставин події (ст. 194 КПК України) є процесуальною дією, яка полягає в проведенні спеціальних дослідів з метою перевірки і уточнення доказів, оцінки слідчих версій і одержання нового доказового матеріалу.

Шляхом відтворення обстановки і обставин події можуть бути перевірені показання обвинувачених, пі­дозрюваних, свідків і потерпілих, результати оглядів, впізнання та інших слідчих дій. При цьому іноді мається на меті уточнення окремих обставин досліджуваної події.

Проведення відтворення обстановки і обставин по­дії є одним із засобів виявлення причин і умов, які сприяли злочинам і з'ясування яких—організаційних, адміністративних чи технічних заходів потрібно вжити, щоб зробити неможливим вчинення подібних зло­чинів у майбутньому.

При проведенні цієї слідчої дії відтворюється не са­ма подія злочину, а лише обстановка, умови, в яких він міг бути вчинений. Наприклад, гр. П. заявив, що в нього з портфеля було викрадено велику суму держав­них грошей в той час, коли він віз їх в автобусі, по­вертаючись з банку. На підтвердження своєї заяви він пред'явив портфель, на поверхні якого був прорізаний отвір. Оскільки правдивість заяви П. викликала сум­нів, слідчий вирішив перевірити її дослідним шляхом. Встановивши, що в банку П. одержав гроші, упако­ваними купюрами по 5, 10 і 20 грв., слідчий в присутнос­ті самого П. і понятих вклав такі ж пакунки грошей в портфель і запропонував йому витягти їх через проріз. Після того, як всі спроби П. витягти гроші через про­різ у портфелі виявилися марними, йому довелося зі­знатися в тому, що гроші він привласнив і інсценував крадіжку.

Відтворення обстановки і обставин події не припус­тиме, якщо воно принижує гідність його учасників і небезпечне для їх здоров'я (ч. 2 ст. 194 КПК України).

За метою, процесуальним порядком і тактичними прийомами проведення відтворення обстановки і обставин події іс­тотно відрізняється від суміжних слідчих дій (слідчого огляду, обшуку, виїмки, експертизи). Відмінність ця по­лягає (крім процесуальної різниці) в тому, що відтворен­ня обстановки і обставин події не передбачає одержання і вилучення слідів і речових доказів подібно до того, як це робиться при огляді Якщо під час відтворення виявляються сліди і речові докази, потрібно після за­кінчення його провести огляд. Від обшуку і виїмки від­творення відрізняється також і метою проведення (від­шукання при обшуку і вилучення певних об'єктів, тактичні прийоми їх проведення тощо). Відмінність від­творення обстановки і обставин події від експертизи полягає ще й в тому, що при проведенні експертизи закон передбачає використання експертом спеціальних знань в певній галузі науки, техніки, мистецтва чи ре­месла, але методика її проведення не регламентується кримінально-процесуальним законом, в той час, як для проведення відтворення закон не вимагає від слідчого таких знань (у разі потреби слідчий чи суд залучає до участі у відтворенні консультанта-спеціаліста), а за­гальний порядок відтворення обстановки і обставин події передбачений в КПК.

Залежно від мети дослідів відтворення обстановки і обставин події може мати різні види:

1. Для перевірки можливості сприймати за допо­могою органів відчуття певні факти, явища, наприк­лад, для перевірки, чи може дана особа (свідок, потер­пілий, обвинувачений, підозрюваний) бачити в певних умовах якусь подію, предмети, людей, чути звуки, зок­рема, людську мову, відрізняти за особливостями го­лосу окремих людей.

2. Для перевірки можливості сприймати певні фак­ти і явища за допомогою технічних засобів. Йдеться про такі випадки, коли свідок, потерпілий, обвинува­чений чи підозрюваний заявляють про те, що вони сприймали певні події і факти не безпосередньо своїми органами відчуття, а користуючись якимись апарата­ми, приладами, наприклад, спеціальними біноклями, радіоприймачами, пристроями для визначення відстані, швидкості тощо. Цей вид відтворення застосовують лише тоді, коли немає потреби вдаватися до спеціаль­них експертних досліджень.

3. Для встановлення можливості вчинити якісь дії, наприклад, проникнути в приміщення через певний от­вір, подолати якусь перешкоду, проїхати за якийсь проміжок часу певну відстань.

4. Для перевірки професійних чи інших навичок лю­дини: вміння виготовити якусь річ, зокрема, знаряддя злочину, зробити креслення, користуватися механіз­мами, приладами, визначити на слух характер пошкод­жень агрегатів тощо.

5. Для визначення механізму утворення слідів від знарядь зламу, транспортних засобів та інших об'єктів, якщо при цьому немає потреби в призначенні експер­тизи.

Наведений вище перелік видів відтворення обста­новки і обставин події е лише орієнтовним і не вичер­пує всіх можливих ситуацій, які можуть виникнути у практиці розслідування.

ПІДГОТОВКА ДО ВІДТВОРЕННЯ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ

Рішення про відтворення обстановки і обставин по­дії приймається на основі зібраних у кримінальній справі матеріалів. Процес прийняття цього рішення пе­редбачає, насамперед, визначення мети проведення певної слідчої дії і характеру (виду) дослідів. Після прийняття рішення про відтворення обста­новки і обставин події проводиться комплекс підготов­чих заходів, які умовно можна поділити на дві стадії.

На першій стадії ведеться підготовка до відтворен­ня обстановки і обставин події перед виїздом на місце. При цьому здійснюються такі заходи: визначаються міс­це і час проведення відтворення; вирішуєтьая питання про зміст дослідів і послідовність їх проведення; готують­ся науково-технічні засоби для фіксації ходу і резуль­татів відтворення; підбираються потрібні для дослідів речові докази, обладнання та всі інші допоміжні мате­ріали; визначаються учасники цієї слідчої дії.

Обов'язковими учасниками відтворення обстановки і обставин події, відповідно до ст. 194 КПК України, є слід­чий і поняті. Кількість понятих (не менше двох) визна­чається слідчим залежно від характеру дослідів і розмі­ру території, на якій вони проводяться. В окремих випад­ках слід подбати про те, щоб понятими були особи, які мають певні професійні навички (при перевірці наяв­ності цих навичок у обвинуваченого чи інших учасників.

Якщо відтворення обстановки і обставин події не пов'язане з певним місцем, підготовчі дії провадяться за один прийом відтворення), або не мають якихось фізичних вад (при перевірці можливості чути, бачити тощо). Необов'язко­вими учасниками відтворення е: обвинувачений (підоз­рюваний)', свідок, потерпілий, спеціаліст, а також захисник (ст. 48 КПК України). Обвинувачені (підозрю­вані) можуть брати участь у відтворенні добровільно на пропозицію слідчого або за власним бажанням з його дозволу. Така участь буває потрібною переважно в тих випадках, коли відтворення без цих осіб провести немож­ливо (якщо, наприклад, перевіряється наявність у них якихось навичок). Свідки запрошуються до участі у відтворенні в тих випадках, коли вони були очевидцями події, яка перевіряється. Вони можуть допомогти слід­чому у реконструкції обстановки на місці і брати участь у дослідах для перевірки тих обставин, про які вони дали показання. Аналогічно вирішується питання про участь у відтворенні потерпілого, який дав згоду (або побажав сам) бути учасником дослідів. Спеціаліст оби­рається слідчим для консультацій у випадках, коли від­творення обстановки і обставин події вимагає спеціаль­них знань, яких немає в слідчого. З дозволу слідчого при відтворенні обстановки і обставин події може бути присутнім захисник обвинуваченого.

До участі у відтворенні обстановки і обставин події можуть бути запрошені особи, які замінюють (дублю­ють) обвинуваченого, підозрюваного, свідка чи потерпі­лого при проведенні дослідів. Ці особи на пропозицію слідчого виконують певні дії, передбачені при проведенні дослідів.

На другій стадії, безпосередньо на місці проведен­ня відтворення обстановки і обставин події, підготовча робота полягає в тому, що особа, яка провадить цю слід­чу дію:

1.Оцінює обстановку на місці з погляду відповід­ності її тій, яка була під час події, що перевіряється. Відомості про можливі зміни в обстановці можна одер­жати шляхом співставлення дійсного стану речей з тим, що було зафіксовано в протоколі огляду, на планах, фотознімках або в протоколах допиту осіб, чиї показання перевіряються.

В ст. 194 КПК України серед можливих учасників відтворення обстановки і обставин події підозрюваний не згадується. Проте допуск його до участі в цій слідчій дії не суперечить законові. перевіряються. Незалежно від того, чи є зміни в обстанов­ці на місці проведення дослідів, її доцільно сфотографу­вати перед проведенням відтворення. Якщо обстановка на місці виявляється зміненою, вона реконструюється на основі даних, що е в справі. Додаткові відомості про зміни обстановки при потребі одержують шляхом допиту на місці осіб, які спостерігали цю обстановку в момент вчинення злочину.

2. Реконструює змінену обстановку на місці відтво­рення відповідно до того, якою вона була в період події, що перевіряється, і в такому вигляді до початку дослі­дів фіксує її в протоколі, на планах (схемах), фотознім­ках або на кінострічці.

3. Готує для дослідів необхідні речові докази, облад­нання та інші реквізити.

4. Інструктує всіх учасників відтворення про те, які дії і в якій послідовності вони повинні виконати за пев­ними, наперед визначеними, сигналами.

На місці проведення відтворення обстановки і обста­вин події можливі и інші підготовчі заходи (організа­ція охорони цього місця, охорона заарештованого обви­нуваченого тощо).

В процесі підготовки до відтворення обстановки і обставин події доцільно складати план, в якому перед­бачаються всі варіанти дослідів, характер, послідовність дій всіх учасників, сигнали і засоби зв'язку між ними та ін Залежно від складності відтворення план може бути усним або письмовим.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 447 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...