Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Впізнання поза візуальним спостереженням особи, яку впізнають



Окремо слід виділити такий різновид зазначеної слідчої дії, як пред'явлення для впізнання поза візуальним спостереженням особи, яку впізнають.

Згідно з частиною 4 статті 174 КПК України (введена в дію Законом України від 13 01.01) у виняткових випадках, з метою забезпечення безпеки особи, яка впізнає, впізнання проводиться поза візуальним спостереженням того, кого впізнають, з дотриманням вимог, передбачених цією статтею. Про результати впізнання обов'язково повідомляється особа, яка пред'являлась для впізнання.

Зазначений різновид впізнання потрібно проводити у випадках, коли до свідка, потерпілого чи іншого учасника процесу застосовано Закон України "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві" від 23 грудня 1993 року При цьому необхідне дотримання певних умов, які забезпечують достовірність впізнання. Від осіб, які пред'являються не приховується те, що проводиться слідча дія, їм роз'яснюється її суть, однак суб'єкта впізнання вони не бачать.

Поза візуальним спостереженням впізнання проводиться в спеціально обладнаних приміщеннях, поділених надвоє перегородкою зі спеціального дзеркального скла (прозорого з однієї сторони), які мають окремі входи та обладнані переговорним пристроєм. Особливу увагу потрібно звернути на вжиття заходів щоб сторонні не побачили особу, яка впізнає.

До організації впізнання обов'язково залучаються співробітники підрозділу, який здійснює заходи безпеки, вони ж можуть брати участь у його проведенні, про що робиться відповідна відмітка в протоколі.

Для участі в проведенні впізнання залучається 4 понятих.

При виконанні зазначеної слідчої дії потрібно дотримуватися послідовності заведення учасників впізнання до спеціально обладнаної кімнати:

а) завести понятих, яким роз'яснюється суть проведення впізнання поза візуальним спостереженням;

6) потім двоє понятих переходять у кімнату, звідки буде проводитися впізнання, а двоє інших залишаються в кімнаті, де будуть знаходитися статисти та об'єкт впізнання;

в) у кімнату А запрошуються статисти, об'єкт впізнання, його адвокат, конвой (у разі необхідності), яким роз'яснюється суть слідчої дії (крім даних про особу, яка впізнає), об'єкту впізнання пропонується зайняти любе місце серед статистів,

г) у кімнату Б слідчим по телефону викликається суб'єкт впізнання, якому також роз'яснюється суть слідчої дії та пропонується оглянути осіб, які пред'являються, і ставляться запитання за загальними правилами пред'явлення осіб для впізнання.

Весь процес пред'явлення для впізнання і його результати фіксуються в протоколі, де крім відомостей, передбачених ст. 174 КПК України, обов'язково зазначається те, що впізнання проводилося поза візуальним спостереженням того, кого впізнають, а також вказуються всі обставини і умови його проведення.

Виведення особи, яка впізнає з кімнати Б (а також вивезення в безпечне місце), проводиться співробітниками підрозділу, який здійснює заходи безпеки, з дотриманням необхідних умов, які виключають можливість побачити його об'єктом впізнання, його адвокатом чи іншими особами з їх оточення.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 2688 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...